Sokszor előfordul az, hogy vártatlanul beállít egy vendég, vagy az esti film közben megkívánunk valami finom nassolnivalót. Éppen ezért a rágcsálnivalók minden háztartás egyik legfontosabb alapétele. Érdemes tartani néhány csomag bolti ropogtatnivalót, de sikeresebb, finomabb és egészségesebb a házilag készített rágcsálnivaló. Nagyon gyorsan tudunk készíteni vendégeink számára rágcsálnivalót, ha a kamrában és a fagyasztóban tartunk következő alapanyagokat:
- Kamra: konyhakész tortilla lepény, diók, mogyorók, főzőcsoki, gumós zöldségek
- Mélyhűtő: készre nyújtott leveles tészta, ciabatta kenyér, pita kenyér
Íme néhány tuti egyszerű, ugyanakkor tuti finom rágcsálnivaló – ideális mártogatósok mellé:
- Chips – a bolti termékek általában úsznak a zsírban és túlsózzák őket. Nagyon könnyen tudunk házi chips-t készíteni. Zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk a krupmliból, majd egy lapos tepsire helyezzük a csíkokat, olajjal lefújjuk és ropogósra sütjük. Egyéb gumós zöldségekből is elkészíthetjük: Ropogós zöldségek>>
- Tortilla chips – tortilla lepényt serpenyőben keményre sütünk, majd darabokra törjük. Tortilla>>
- Pita chips – a pita kenyeret félbe vágjuk (hosszában), majd negyedeljük, megkenjük fokhagymás vajjal, reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokon 8-10 percig ropogóssá sütjük.
- Parmesan chips – 1 csésze reszelt sajtot elkeverünk 1 tk szárított oreganoval és egy kis borssal. Sütőpapírral bélelt tepsibe kiskanálnyi darabokat szaggatunk, lelapítjuk a tetejüket és 200 fokon ropogóssá sütjük.
- Zöldség csíkok – nyers zöldségeket hosszú csíkokra vágunk – ideális a paprika, zellerszár, sárgarépa, karalábé, cékla
- Ciabatta – vékony szeletekre vágjuk, megkenjük olívaolajjal, grill alatt barnára pirítjuk. Crostini tippek>>
- Leveles tészta – vékony csíkokat vágunk, megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk pl. mákkal, köménymaggal, sóval, vagy reszelt sajttal, majd forró sütőben szép barnára süjük.
Egyéb rágcsálnivalók
A következő kekszek, sós ropogtatnivalók ideálisak italozás kiérőjeként partikra, bulikra, grillezés alatt, de csomagolhatunk a piknik kosárba is. Érdemes előre elkészíteni őket:
- Leveles tészta falatok
- Pisztáciás szeletek
- Sajtos kekszek
- Sós rudak
- Csavart pesto és parmezán rúd
- Sajtos pogácsa
- Ropogós cukkini
- Wasabi zöldborsó
- Kapros-citromos olajbogyók
- Halloween tortilla chips
- Parmezán sajt chips
- Paprikás tofu
Olajbogyók
Ideális italozás mellé, különösen koktélok, pezsgő kisérőjeként.
- Citromos olajbogyó
- Kapros-citromos olajbogyó
- Olajbogyó paradicsommal és mozzarellával
- Pácolt olajbogyó aszalt paradicsommal
- Pácolt olajbogyók fetával
Diók, mogyorók
Szinte minden dió, mogyoró ideális snack lehet önmagában is, de könnyen érdekessé varázsolhatjuk őket. Íme néhány recept:
Nassolnivalók
A fenti rágcsálnivalók mellett sokszor valami édesre vágyunk vacsora után a kávé kiérőjeként, vagy tévézés alatt. A következő édes ropogósok nagyon kielégítők lehetnek:
- Karamellás szelet
- Csokis rudacskák
- Csoki darabok
- Egyszerű kekszek
- Pisztáciás csoki korongok
- Diós zabpehely keksz
- Ropogós káposzta
- Karácsonyi csavart rudak
- Boszorkányujj pizza rúd
- Ropogós paprikás csicseriborsó
Kapcsolatos cikkek