A következő köret ünnepi és vendégváró sültek mellé ideális. A zöldségeket elő lehet készíteni, így csupán 5 perc elkészítés igényel a főétel tálalása előtt. A blansírozott zöldségek szalonnával különösen passzol sült pulyka és sült liba mellé..
Hozzávalók
- 25 dkg kelbimbó
- 2 db póréhagyma
- 15 dkg zöldbab
- 4 dkg fenyőmag
- 10 dkg szalonna kockák (ideálisan Cubetti di Pancetta)
Elkészítés
- A kelbimbókat megtisztítjuk, félbevágjuk.
- A zöldbabok végét levágjuk, félbevágjuk.
- A póréhagymákat alaposan megmossuk, majd átlósan 1 centis csíkokra szeleteljük.
- Forró vízbe tesszük a zöldséget, felforraljuk, 1 percig fedő alatt blansírozzuk. Hideg vízzel leöblítjük, majd egy konyharuhába bugyoláljuk. Felhasználásig félretesszük.
- Tálalás előtt 5 perccel a fenyőmagot egy serpenyőben vagy wokban megbarnítjuk (olaj nélkül), félretesszük.
- A serpenyőbe töltjük a szalonnakockákat, saját zsírjában ropogósra sütjük. A zöldségeket hozzáöntjük, a zsírban átmelegítjük.
- Egy tálaló edénybe átöntjük, fenyőmaggal megszórjuk.
Tippek
- Tálaljuk melegen sült pulyka, sült liba mellé köretként, de remekül passzol vad szárnyasok mellé is- pl fácán, gyöngytyúk, vadkacsa, vadliba, fürj.
- Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, bár a legtöbb szalonna sós ( nem csak a füstölt), így előbb kóstoljuk meg.
- Fontos, hogy a zöldségeket ne főzzük túl – kissé harapósan az igazi.
- A blansírozott zöldségek szalonnával egy nagyon egyszerű-de-nagyszerű ünnepi köret – a maradék gyors ebéd lehet másnap friss kenyérrel tálalva. A fenti adag 4-6 főre elég köretként.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu