A vörösáfonya mártás egy angol-amerikai specialitás, nélkülözhetetlen a Hálaadás és karácsonyi pulyka mellől. Elkészítése roppant egyszerű, érdemes sokat főzni, hiszen a maradék remekekül felhasználható szendvicsekben és hideg felvágottak kisérőjeként. Bár friss vörös áfonyát nehéz beszerezni, ha mégis sikerül, érdemes a következő receptet kipróbálni..
Alaprecept
Az alaprecept csupán abból áll, hogy 25-30dkg áfonyát felfőzünk kb 15 deka cukorral, 1 deci gyümölcslével (narancs, alma stb) és valami fűszerrel (fahéj, szegfűbors, citromhéj, narancshéj, ánizs stb). Ezt 25-30 percig sűrű mártássá főzzük. A következő különleges receptek ünnepi variációk, amelyek remekül passzolnak a karácsonyi sült pulyka mellé.
Narancsos áfonya mártás
- Hozzávalók: 30 dkg vörösáfonya, 1 dl portói (vörös), 1 kis darab fahéj, 1 narancs
15 dkg cukor (vagy 10 dkg fruktóz), 1 ek Grand Marnier (vagy egyéb narancs likőr) - Elkészítés: A narancs héját lereszeljük majd kinyomjuk a levét. Az áfonyát megmossuk, felfőzzük a fahéjjal, portóival, narancshéjjal és narancslével. Miután felforrt, takarékon, fedő alatt rotyogtatjuk. Amikor az áfonyák elkezdenek pattogni és puhulni, beleöntjük a likőrt és cukrozzuk ízlés szerint. Kivesszük a fahéj darabot, lehúzzuk a tűzhelyről. A szósz magától besűrűsödik, miközben kihűl.
- Tipp: a maradék felhasználható Narancsos-áfonyás muffin készítésehez!
Almás áfonya mártás
- Hozzávalók: 1.5 dl almalé, 1 db fahéj, 2 szegfűszeg, 30 dkg vörösáfonya, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor (vagy 10 dkg fruktóz), 1 ek Calvados
- Elkészítés: Az almalevet, fahéj darabot és szegfűszegeket 5 percig felfőzzük. Hozzáadjuk az áfonyát és a citromhéjat. Amikor felforrt, takarékra állítjuk, és addig rotyogtatjuk, amíg az áfonyák elkezdenek pattogni. Belekeverjük a Calvadost és a cukrot. Levesszük a tűzhelyről, hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, kidobjuk a fahéj és szegfűszeg darabokat.
Egyéb verziók
Tippek
- A mártást 1-2 nappal az ünnepi vagy vendégváró vacsora, ebéd előtt el lehet készíteni.
- Tálaljuk sült pulyka, sült liba, sült bárány mellé – de sült csirkéhez is finom.
- Fagyasztott áfonyát is alkalmazhatunk.
- A maradékot fel lehet használni szendvicsekben, de akár süteményekben is – pl muffinban vagy piskótában.
- Hűtőszekrényben, zárt üvegben, a vörösáfonya szósz 1-2 hétig eltart. A fenti receptek 6 főre bőven elegendők.
Kapcsolatos cikkek