A kólában főtt, majd mázban sült sonkát Nigella tette világhírűvé, bár receptjében fekete melaszt alkalmaz a mázhoz. Kipróbáltam a receptjét és nem volt rossz, de juhar sziruppal sokkal jobb. Fontos, hogy normál kólát alkalmazzunk, mert a diétás verzió nem karamellizálódik rendesen. A kólában főtt sonka juhar szirupos mázzal fantasztikus főszereplő lehet egy húsvéti vagy karácsonyi ünnepi asztalon!
Hozzávalók
- 2 kg sonka (lehetőleg nem füstölt)
- 2 liter normál Cola
- 1 szál angol zeller
- 1 hagyma
- 1 sárgarépa
- 1 babérlevél
- 1 fahéj darab
- ½ teáskanál egész fekete bors
Mázhoz:
- 140 ml juharszirup
- 2 evőkanál dijoni mustár (magos)
- 2 evőkanál Sherry ecet
- ¼ tsp kínai 5 fűszer
Elkészítés
- A sonkát egy nagy lábas vízbe helyezzük (a víz lepje elteljesen). Felforraljuk, majd néhány perc főzés után leöntjük róla a vizet.
- Beleöntjük a kólát, majd bekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Közben meghámozzuk és negyedeljük a hagymát, felaprítjuk a sárgarépát és a zellert. Hozzáadjuk a kólához, a fahéjjal, borssal és babérlevéllel együtt.
- Amikor a folyadék felforrt, lejjebb állítjuk a hőfokot, lefedjük a lábast és lassan, 2 órán keresztül főzzük. Néha ránézünk – ha elfogyott a kóla a hús körül, adjunk hozzá forró vizet.
- A sonkát kivesszük a lábasból és egy tepsibe tesszük.
- A sütőt 190 ° C-ra beállítjuk. Amíg sütő bemelegszik, összekeverjük a máz hozzávalókat egy tálban.
- Amikor a sonka kissé lehűlt, óvatosan lehúzzuk a bőrét és éles késsel bevágdossuk a zsírréteget, kb 3 cm-es kereszt mintát képezve.
- A máz felét a zsírrétegre kenjük és a tepsit a sütőbe tesszük 15 percre. A maradék mázzal megkenjük a sonkát, és fél órán keresztül sütjük, néha – néha a tepsiben lévő mázzal meglocsoljuk.
- 10 percig pihentjük, majd melegen vagy kihűlve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu