A sült camembert vagy brie sajt nagyon népszerű étel a téli ünnepek alatt, különösen vendágváró alkalmakra, bulikra, hiszen ideális közös tunkolásra. Ez a leveles tésztában sült camembert áfonya mártással egy különleges verzió, ideális a karácsonyi maradék áfonyamártás felhasználására is. A recept gluténmentes tésztával is megvalósítható. Tálalhatjuk előételként egy ünnepi menüben vagy karácsonyi bulikon, szilveszteri büféasztalon stb.
Hozzávalók
- 1 egész camembert
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta (gluténmentes, szükség szerint)
- 1 tojás, felvert (elhagyható)
- Kb. 6 evőkanál vörösáfonya mártás (házi készítésű vagy bolti)
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A tésztát félbevágjuk, és az egyiket egy nagy darab sütőpapírra helyezzük. A sajtot a közepére tesszük, és tompa késsel körbe rajzoljuk. Eltávolítjuk a sajtot, és a tésztán keletkezett kör alakot megkenjük az áfonyamártás felével. Visszatesszük a kör alakba a sajtot, és rákenjük a maradék áfonyát.
- A sajt körül megkenjük a tésztát a felvert tojással (opcionális).
- Óvatosan felemeljük a másik tésztalapot, és a sajtra helyezzük, ügyelve arra, hogy a sajt a tészta közepén legyen.
- Ujjainkkal finoman rányomjuk a tésztát a sajtra, majd lezárjuk a két tészta lapot alul, szorosan a sajt körül.
- Késsel levágjuk a felesleges tésztát, de hagyunk egy 3 cm-es szegélyt a sajt körül. Igyekezzünk egy kör alakú formát képezni a tésztával a sajt körül!
- Villával összenyomkodjuk és/vagy kissé visszahajtjuk a tészta széleit, hogy a tészta teljesen lezáródjon.
- A tésztával becsomagolt sajtot a sütőpapírral együtt egy lapos tepsibe áttesszük. A tetejére késsel tetszés szerint vonalakat, motívumokat rajzolhatunk, vagy a maradék tésztából formákat, karaktereket készíthetünk (csillag, szív, hóember, angyal stb.), amelyeket a pite tetejére ragaszthatunk a tojással.
- A tésztát alaposan megkenjük a tojással (opcionális).
- 20-25 percig sütjük, amíg a tészta szép aranysárga lesz és egy kupola alakra puffad. Ha túl hamar barnulna a teteje, 15-20 perc múlva alufóliával leborítjuk.
- Néhány percig pihentetjük, majd felvágjuk, mint egy tortát, és hagyjuk, hogy a megolvadt sajt kifolyjon.
- A tésztával tunkolva fogyasztjuk.
Kapcsolatos receptek
- Karácsonyi parti falatok
- Karácsonyi menü
- Vega karácsony
- Szilveszteri receptek
- Leveles tészta receptek
- Glutén-mentes receptek
Zest.hu