A borban párolt káposzta a megszokottnál kissé ünnepiesebb, ugyanis karácsonyi illatokat, ízeket idéz elő. Nagyon egyszerűen és előre elkészíthető, továbbá passzol a legtöbb karácsonyi sült mellé..
Hozzávalók
- 1 közepes fej vöröskáposzta
- 1 narancs préselt leve
- 1.5 dl balzsamecet
- 1 db fahéjrúd
- 5 dkg cukor
- 5 dl vörösbor
Elkészítés
- A káposztát megmossuk majd felszeleteljük. Minden hozzávalót egy nagy , nehéz aljú lábasba teszünk.
- Felforraljuk, majd fedő nélkül egy-másfél órán keresztül puhára főzzük. Közben néha átkeverjük.
- Kb egy óra után megkóstoljuk, ha szükséges, adunk még hozzá cukrot, esetleg sózzuk, borsozzuk.
- Tálalás előtt a fahéj rudat eldobjuk. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk karácsonyi sültek mellé – pl sült pulyka, sült liba.
- A bor lehet félédes vagy gyümölcsös szárazbor (pl Merlot).
- 2-3 nappal karácsony (vagy egyéb ünnep) előtt elkészíthető és hűtőszekrényben tárolható. Csupán melegítsük fel a mikróban!
- A borban párolt vöröskáposzta egy ünnepi verzió, ideális egy karácsonyi vagy téli vendégváró menübe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu