A citromos sült burgonya a sütőben készül, így ideális olyan alkalmakra, amikor a sütőben egy nagy darab húst sütünk. Csupán betesszük az alsó polcra, és a hússal párhozamosan magatától elkészül..
Hozzávalók
- 1.5 kg burgonya (lisztes)
- 1 nagy (bio) citrom reszelt héja és leve
- 10 gerezd fokhagyma
- 5 szál kakukkfű
Elkészítés
- A burgonyát megpucoljuk (ha nem bio), majd gerezdekre szeleteljük és forró vízben 8 percig félig megfőzzük. Leszűrjük, szárazra töröljük.
- Egy keverőtálban a burgonya szeleteket összekeverjük a citromlével és citromhéjjal, sózzuk-borsozzuk. Nem baj, ha a krumpli felülete puha és morzsás, így jó, ettől lesz majd ropogós – sőt, ha nem az, akkor villával karistoljuk össze!
- Közben egy tepsibe öntünk egy réteg olajat (olívaolaj vagy napraforgóolaj), és az előmelegített sütőben forróra melegítjük .
- A forró olajba áttöltjük a krumpli gerezdeket (vigyázat: fröcsköl!), majd megforgatjuk, megszórjuk a kakukkfűvel és a fokhagyma gerezdekkel.
- A sütő alsó polcán szép barnára sütjük – ez 40-90 perc, az előmelegített sütő hőmérsékletétől függően.
- Melegen tálaljuk
Tippek
- Ideális köret sültek mellé – pl sült pulyka, sült liba, sült csirke – a sültekkel párhuzamosan süthetjük az alsó polcon.
- Kakukkfű helyett rozmaringgal is elkészíthetjük – fontos, hogy friss zöldfűszert alkalmazzunk!
- A citromos sült krumpli egy nagyon finom, és egyszerű köret, remekül passzol családi, vendégváró és ünnepi ételekhez egyaránt.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu