Az angol téli ünnepek legkedveltebb ínyencsége a mince pie, amely egy aszalt gyümölcsökkel töltött tortácska. Az aszalt gyümölcsös pite elsősorban Halloween és Vízkereszt között népszerű, különösen a karácsonyi ünnepek alatt. A következő klasszikus recept egyszerűen elkészíthető, ha van kéznél aszalt gyümölcs lekvár..
Hozzávalók
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 17 dkg liszt
- 1 ek kristálycukor
- 1 tojássárgája
- Aszalt gyümölcs lekvár
Elkészítés
- A lisztet egy keverőtálba szitáljuk 1 csipetnyi sóval. A vajat kockázzuk, a liszthez adjunk, az ujjunkkal elmorzsáljuk.
- Hozzáadjuk a cukrot és tojássárgáját. Nagy kenőkéssel vagy fém spatulával átkeverjük a tésztát, majd folyamatosan belekeverünk 1-2 evőkanálnyi hideg vizet.
- A tésztából egy nagy gombócot formálunk, majd folpackba csomagolva a hűtőszekrényben pihentetjük kb 10-30 percig.
- Közben lemérjük egy muffin vagy pogácsa sütőforma átmérőjét és üregét, és keresünk egy ennek megfelelő átmérőjű tésztaszaggató formát, bögrét vagy poharat (ez kb 7-8 cm lesz).
- A tésztát egy lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. A tészta szaggatóval 12 kört kiszaggatunk, ezekkel kibéleljük a sütőforma mélyedéseit. Megtöltjük 1-1 teáskanálnyi aszalt gyümölcs lekvárral.
- A maradék tésztából csillagokat nyomunk ki keksz-szaggató formával. Ezeket a piték tetejére helyezzük.
- Forró sütőben (180-200 fok között) 20-30 percig aranysárgára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk, mielőtt porcukorral megszórjuk.
Tippek
- Az alaptésztát kiegészíthetjük darált mandulával, reszelt citrom-, vagy narancshéjjal. Adhatunk hozzá őrölt fahéjat és reszelt szerecsendiót is. Narancsos verzió: angol karácsonyi pite>>
- A kinyomott csillag formák érjék át a piték tetejét!
- A piték teteje változatos lehet- pl vágjunk ki egy másik köralakot a tésztából, és a közepéből nyomjunk ki egy kis csillagot. A kinyomott körlapott helyezzük a pite tetejére, a széleket nyomjuk össze, vagy az ujjunkkal kissé sodorjuk körbe. Vagy a csillagra helyezhetünk egy kisebb csillagot. Vagy a tésztából kivághatunk csíkokat, amiket a piték tetejére fonhatunk. De egyszerűen leboríthatjuk a piték tetejét egy kör alakú tésztával is!
- A tészta készítését konyhagéppel felgyorsíthatjuk.
- A süteményt elkészíthetjük konyhakész nyújtott linzertésztával is, ez nem teljesen ugyanaz, mint az angol shortcrust tészta, de hasonló.
- Szép barna és csillogó felület kapunk, ha a piték tetejét sütés előtt kevés kristálycukorral elkevert tojással megkenjük.
- Angol aszalt gyümölcs lekvár (mince meat) Kulinárisban kapható vagy angol delikben. Házilag is nagyon könnyen elkészíthető – de érdemes legalább két-négy héttel használat előtt befőzni. Aszalt gyümölcs lekvár>>
- Az aszalt gyümölcsös pite az angolok egyik hagyományos karácsonyi süteménye, leginkább forralt bor mellé szokás fogyasztani vagy délutáni tea mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu