A céklás kacsamell receptje nagyon egyszerűen megvalósítható, ugyanakkor különleges, így ideális vendégváró vagy ünnepi étel lehet.
Hozzávalók
- 40 dkg cékla
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg világos nádcukor
- 75 ml vörösborecet
- 5 dkg mazsola
- 2 kacsamell filé
Elkészítés
- A céklát megpucoljuk, vékony karikákra szeleteljük.
- A vajat a cukorral és ecettel felmelegítjük. Amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a céklát, óvatosan átkeverjük, majd zsírpapírral lefedjük, és fedő alatt 30 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a mazsolát, további 10 percig főzzük. Néha megkeverjük.
- Közben a csirkemell bőrét éles késsel cikkcakk alakban bevágjuk. Bőrrel elfelé egy száraz, forró serpenyőbe helyezzük, majd 8-10 percig alacsony hőmérsékleten átsütjük. A másik oldalon 3-4 percig sütjük.
- Meleg tányéron pihentetjük, majd felszeleteljük, és a szirupos céklával tálaljuk.
- Elkészíthető bőr nélküli kacsamellből is – ebben az estben sütés előtt szeleteljük fel a húst, és forró olajban süssük át 2-2 percig mindkét oldalon ( így nem szárad ki).
Tippek
- Tálaljuk tört burgonyával és párolt zöldségekkel.
- Vigyázzunk arra, hogy a cékla ne ragadjon le, és a húst ne süssük túl. Igazán úgy tökéletes és szaftos a kacsamell, ha kissé pink marad a közepe (ha nem kedveljük így, akkor süljön át, de feltétlenül ne süssük túl!).
- A céklás kacsamell ideális vendégváró, ünnepi alkalmakra – a szirupos céklát előre is el lehet készíteni, ami gyorsan felmelegíthető a mikróban.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu