A karácsonyi almaszósz egy nagyon változatosan felhasználható mártás, így érdemes minden évben egy adaggal készíteni. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető, és a bolti verzióknál egészségesebb is.
Hozzávalók
- 5 db zöldalma
- 2.5 dkg vaj vagy margarin
- 1 db csillagánizs
- 2 csipetnyi őrölt fahéj
- Fél rúd fahéj
- 1.5 dl almalé
Elkészítés
- Az almát megpucoljuk, csutkázzuk, majd vékonyan felszeleteljük.
- A vajat a tűzhelyen felforrósítjuk, hozzáadjuk az alma szeleteket és a fűszereket. 1-2 percig átsütjük.
- Amikor az alma felszíne barnulni kezd, felöntjük az almalével, és fedő alatt, kb 10 percig rotyogtatjuk, néha-néha átkeverjük. Ha szükséges, adunk még hozzá almalevet.
- Amikor az alma teljesen megpuhult, lehúzzuk a tűzhelyről, pihentetjük. A fűszereket eldobjuk (vagy dekorációként félretesszük), és egy villával áttörjük a szószt.
- Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk a karácsonyi sült pulyka, sült kacsa, sült liba mellé.
- Nagyon jól passzol hideg maradék sültek és felvágottak mellé is pl egy szendvicsben vagy feltétként parti falatokon.
- A recept kiegészíthető 1-2 kanálnyi cukorral, attól függően, hogy mihez tálaljuk.
- Az almaszósz felhasználható édességekhez is – pl muffinokban, palacsintához, leveles tészta falatokban (csupán adjunk hozzá kevés cukrot vagy mézet).
- Tároljuk jól zárható üvegben – ha steril üvegbe töltjük, akkor hetekig tárolható a hűtőszekrényben.
- A karácsonyi almaszósz a karácsonyi ünnepek egyik alapétele. Bár konyhakészen könnyen beszerezhető, a fenti recept valóban tuti egyszerűen elkészíthető és természetesen teljesen adalék-mentes..
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu