A sárgarépa az egyik alapzöldségünk. Télen-nyáron könnyen beszerezhető, aránylag olcsó élelmiszer – mégsem fogyasztunk belőle eleget. Pedig a répát nagyon változatosan fel lehet használni gyors és egyszerű főételekhez, salátákhoz, süteményekhez. Íme néhány tipp ehhez, amit sok tuti sárgarépa recept követ.
Növény
A sárgarépa Közép-Ázsiából származik, amely eredetileg lila, sárga és fehér színű volt. A világszerte elterjedt narancssárga sárgarépát Hollandiában nemesítették a 17. században. A sárgarépa egy zöldségnövény, amelynek a megvastagodott gyökerét fogyasztjuk. Konyhakertben könnyen termeszthető, akár konténerekben is. A sárgarépa nyersen is fogyasztható, állaga kemény, ropogós – íze jellegzetes, kissé édes. Levelit a népgyógyászatban tea készítéséhez is hasznosítják.
Sárgarépa fajták
- Két alapfajta létezik – keleti és nyugati sárgarépa. A keleti (vagy Iráni) sárgarépa eredetileg lila volt, a nyugaton nemesített verzió narancsága színű. Még a mai napig létezik lila, vörös, fehér és sárga színű sárgarépa – ezek jelenleg trendi gasztro zöldségek Nyugat-Európában.
- Alakjuk alapján is több fajta létezik. Míg a normál sárgarépa hosszúkás, lefelé keskenyedik, léteznek pici és tömör (pl a híres Chantenay), henger alakú, gömbölyded fajták is. Tavasszal és kora nyáron népszerű a bébi sárgarépa, amely a húsvéti ünnepi menü fontos részese.
Egészség
A sárgarépa ez egyik legegészségesebb zöldségnövény, a szuperételek egyike. Nem csupán karotintartalma magas, de jelentős C, B6, E vitaminok, kálium, foszfor és magnézium forrás is. Rákellenes és rákmegelőző hatásai közismertek. Éppen ezért egy egészséges étrend fontos eleme. Többet a sárgarépa élettani hatásairól a sárgarépa cikkünkben lehet olvasni.
A legtöbb zöldséggel ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen, ugyanis a karotin hőkezelés során a sejtfalakból felszabadul, így a szervezet többet tud felhasználni. DE fontos azt is tudni, hogy a tápanyagok túlnyomó többsége a sárgarépa hájában és közvetlenül a héj alatt koncentrálódik, így lehetőleg ne pucoljuk meg, és ami még fontosabb, ne főzzük túl! Továbbá ajánlatos bio vagy házilag termesztett sárgarépát fogyasztani, ugyanis a sárgarépa könnyen felszívja a műtrágyában található nitrátot és egyéb mérgező vegyületeket.
Vásárlás
- A sárgarépa egész évben beszerezhető. A zöldségesnél válasszunk ép, kemény, egyenes gyökereket – kerüljük a petyhüdt, ráncos, tapintásra gumi-szerű darabokat. A lombja ne legyen fonnyadt – ha a levelek fényesek, üdék, terebélyesek, akkor a sárgarépa friss.
- Ha lombja nélkül vásároljuk, szemléljük meg a gyökér végét – ez ne legyen lágy és sötét.
- Minél mélyebb a sárgarépa színe, annál magasabb a betakarotin tartalma – bébi sárgarépa esetében is sötétebb darabokat válasszunk!
- A sárgarépa száraz, hűvös helyen sokáig tárolható (kamrában vagy hűtőszekrényben) – míg homokba ágyazva akár egész éven át.
- Tárolás előtt a lombját vágjuk el, ugyanis az nedvességet szív el a répától.
- Lehetőleg papírba becsomagolva tároljuk, így nem veszít sokat a nedvességéből.
- Ne tároljuk almával, krumplival, körtével és egyéb olyan gyümölcsökkel közösen, amelyek etilén gázt bocsájtanak ki (ettől keserű lesz a sárgarépa íze).
- Megtisztítva, és esetleg felszeletelve a sárgarépa le is fagyasztható.
Felhasználás
A sárgarépa világszerte közkedvelt és alap-zöldség – fontos az ázsiai, mediterrán, perzsa, arab, amerikai, európai konyhákban. Ez nem is csoda, hiszen a sárgarépa nagyon változatosan felhasználható:
- Nyersen: hosszában felszelelve remek ropogtatnivaló, különösen szószokkal, mártogatósokkal kombinálva. Reszelve vagy vékonyan felvágva nagyon jól kiegészít vagy feldob salátákat – a coleslaw saláta egyik alapeleme. Préselt leve kiváló méregtelenítés, diétázás alatt.
- Párolva: különösen gőz felett szuper egészséges, de párolhatjuk kevés olajban, vajban is. Pépessé pürézve az egyik legjobb (és legkedveltebb!) bébiétel.
- Főzve: a sárgarépa főzés során sokat veszít tápértékéből – a főzőlevet soha ne öntsük ki, használjuk fel mártások, alaplevesek készítéshez! Főzve fogyasszuk inkább levesekben, egytálételekben, főzelékekben.
- Sütve: felaprítva gyorsan kisüthető serpenyőben, míg egészben a sütőben szokás sütni (különösen bébi sárgarépa esetében).
- Süteményekben: mivel a sárgarépa természetesen édes, így felhasználható sütemények, puffancsok, édességek készítéséhez. Reszelt, préselt vagy pépes sárgarépával rengeteg süteményt varázsolhatunk egészségesebbé. Egészséges sütemények>>
- Befőzve: régen a sárgarépából lekvárt is készítettek, manapság a fűszeres lekvárok, azaz chutney készítésre is alkalmazzák, különösen Indiában.
- Fűszerek: a sárgarépa kedvenc zöldfűszerei a petrezselyemzöld, tárkony és korriander, míg a római kömény, fahéj, mustár remekül kiegészítik. A méz és juhar szirup serkentik az édes ízét.
- Kombinációk: a sárgarépa klaszzikus társai a narancs, cékla – továbbá gyömbér, fokhagyma, vaj, chili stb.
Tippek
- A sárgarépát nem szükséges megpucolni, csak akkor, ha öreg vagy ha nem bio. Elég szivaccsal ledörzsölni, és a felső, zöldes végét levágni.
- A sárgarépát lehet reszelni, gyalulni, vékony csíkokra vágni. Főzéshez érdemes karikákra vagy kockákra szeletelni- ázsiai ételekhez általában vékony hasábokra szeleteljük.
- Diétás, fogyókúrás étrendekben nagyon jó édesítőszer lehet a reszelt sárgarépa vagy a préselt leve.
- Sárgarépát fogyasszunk rendszeresen, lehetőleg naponta!
Sárgarépa receptek
Rengeteg receptünkben szerepel a sárgarépa. Íme sok tuti sárgarépa recept – amelyben sárgarépa a főszereplő vagy legalább is fontos alapanyag. A listát folyamatosan bővítjük:
Falatok
- Sárgarépás tofu puffancs
- Cékla és sárgarépa puffancs
- Marokkói hamburger
- Cékla-répa burger
- Ropogós zöldségek
- Egészséges pulykahús burger
- Répás-diós palacsinta
- Sárgarépás-hagymás puffancs
Levesek, főzelékek
- Korianderes répaleves
- Gyömbéres sárgarépa leves
- Pikáns sárgarépa krémleves
- Sárgarépa és paszternák leves
- Fűszeres sárgarépa krémleves
- Répa, batáta és csicseriborsó leves
- Skót zöldségleves
- Paradicsomos lencseleves
- Szalonnás lencseleves
- Toszkán bableves
- Currys lencsefőzelék
- Sült paprika és sárgarépa leves
- Olasz paradicsomleves
- Gyömbéres sárgarépa krémleves
- Gyömbéres cékla és sárgarépa krémleves
- Pikáns sütőtök és édesburgonya krémleves
- Gyömbéres-kurkumás sárgarépa leves
- Burgonya, paszternák és sárgarépa krémleves
- Diétás sárgarépa krémleves
- Narancsos-gyömbéres sárgarépa krémleves
- Mentás zöldborsó és sárgarépa leves
- Indiai sárgarépás lencsetál
- Currys lencse és sárgarépa leves
- Téli currys zöldségleves
- Téli fűszerezett sárgarépa és vöröslencse leves
- Gyömbéres sárgarépa krémleves csicseriborsóval
- Pikáns sárgarépa és zöldborsó krémleves
- Sárgarépa, zeller és rutabaga krémleves
- Zeller, sárgarépa és lencse krémleves
- Gyömbéres sárgarépa krémleves póréhagymával
- Pikáns zöldségleves lencsével
- Pikáns sárgarépa és csicseriborsó leves
- Paradicsom és sárgarépa krémleves brokkolival
- Sárgarépa és póréhagyma dahl
- Téli diétás zöldségleves
Saláták
- Coleslaw saláta
- Chilis sárgarépa saláta
- Céklás, répás kuszkusz
- Szalonnás céklasaláta
- Kínai zöldségek salátalevélben
- Harissa kuszkusz
- Zöldséges kuszkusz saláta
- Céklás sárgarépa saláta
- Mexikói coleslaw saláta
- Káposztás kuszkusz saláta grillsajttal
- Sárgarépa és retek saláta
- Ázsiai sárgarépa és retek saláta
- Vöröskáposzta, sárgarépa és retek saláta
- Cékla, répa és retek saláta
- Thai sárgarépa és retek saláta falatok
- Reszelt sárgarépa saláta
- Quinoa, rizs és bab saláta
- Pikáns sárgarépa saláta mazsolával
- Sárgarépa, zeller és újhagyma saláta
- Orosz burgonya és cékla saláta
- Karalábé, sárgarépa és édeskömény saláta
- Ropogós téli saláta
Köretek
- Sült sárgarépa és paszternák
- Sült sárgarépa
- Gesztenyés sült sárgarépa
- Répás batátapüré
- Sült sütütök és répa
- Fokhagymás sárgarépapüré
- fűszeres sült sárgarépa
- Juharszirupos sárgarépa és paszternák gesztenyével
- Pikáns rizi-bizi sárgarépával
- Zeller és sárgarépa püré
Főételek
- Paradicsomos zöldség curry
- Sült csirke répával
- Angol marhagulyás
- Angol nyúlpörkölt
- Ír marhagulyás
- Zöldséges csirkecomb almasörben
- Sült kolbász lencsével
- Zöldséges túrós tészta
- Mézes-mázos sült csirke
- Zöldfűszeres sült csirke
- Petrezselymes csirkecomb zöldségekkel
- Sült csirkecomb sárgarépával
- Szójás hátszín káposztával
- Paprikás krumpli lazaccal
- Tofus-zöldséges tészta
Sütemények
- Ananászos, répás muffin
- Narancskrémes sárgarépa muffin
- Diétás répatorta
- Répás hajdina muffin
- Narancsos répatorta
- Sárgarépás zabpehely muffin
- Répás-kókuszos kocka
- Répás zabpehely szelet
- Gluténmentes sárgarépa és narancs torta
- Vegán, gluténmentes répatorta
- Sárgarépás kuglóf krémsajt mázzal
- Mandarinos répatorta
- Mandulás-narancsos répatorta
- Gluténmentes répatorta dióval
- Gluténmentes sárgarépa és ananász torta
- Gluténmentes répás gyümölcskenyér
- Gluténmentes répás-narancsos mini kuglóf
- Gluténmentes sárgarépa és zabpehely gyümölcskenyér
- Sárgarépás-gyömbéres gofri
- Vérnarancsos-mogyorós répatorta