A következő fokhagymás sárgarépapüré ideális köret lehet olyan alkalmakra, amikor sültek készítéséhez a sütőt már hasznosítjuk. A recept nagyon egyszerűen megvalósítható..
Hozzávalók
- 1 kg sárgarépa
- 1 fej fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek frissen préselt citromlé
- 1 kocka vaj vagy margarin
Elkészítés
- A fokhagymát félbevágjuk, az olajjal bekenjük, majd fóliába bugyolálva egy 190 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig puhára sütjük.
- A répákat megpucoljuk, majd durván, kb 2 centi vastag karikákra felvágjuk. Hideg vízben forráspontig főzzük, majd alacsony hőfokra állítva puhára főzzük. Lecsepegtetetjük, hozzáadjuk a vajat, majd fedő alatt melegen tartjuk.
- A fokhagyma gerezdeket kinyomjuk a héjból, a répához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, belcsavarjuk a citromlevet, majd botturmixszal a kívánt állagra pürézzük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk ünnepi, vendégváró alkalmakon egészben sült húsok mellé.
- Előre elkészíthető,pl amikor a sütőt amúgy is használjuk, és később a mikróban könnyen felmelegíthető.
- Kiegészíthető chilivel (frissen aprított vagy szárított pehellyel) – ez a verzió ideális pikáns, ázsiai sültek mellé.
- Főételtől függően kiegészíthető friss zöldfűszerrel (pl zöldpetrezselyem, korriander, bazsalikom, snidling)
- A fokhagymás sárgarépapüré passzol diétás, karcsúsító, méregtelenítő és egészségtudatos étrendekbe is, főleg ha vaj helyett olívaolajat használunk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu