Egy gyors süteményt kellett készítenem egy szülinapi bulira, olyat amit glutén- és tejérzékenyek is fogyaszthatnak. Több, korábban kipróbált receptre alapozva állítottam össze az alábbi gluténmentes sárgarépa és narancs torta verziót, amely finomra sikerült, és mindenkinek ízlett – pedig a cukrot is alaposan redukáltam, és nem maradt időm befedni cukormázzal vagy krémmel.
Hozzávalók
- 2 közepes sárgarépa, meghámozva
- 2 narancs
- ½ csésze mazsola
- ½ csésze világosbarna nádcukor
- 1 csésze őrölt mandula
- 1 csésze gluténmentes lisztkeverék
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy mixed spice)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 4 közepes tojás
- ½ csésze napraforgóolaj
Hozzávalók
- A sütőt 170 ° C-ra előmelegítjük. Egy tortaformát olajjal kikenünk, majd az alját sütőpapírral kibéleljük.
- A sárgarépát és a narancs héját lereszeljük egy nagy tálba. Hozzáadjuk a cukrot, mandulát és a mazsolát, majd összekeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, sütőport és a fűszerporokat.
- A narancs fehér membránját és a magokat eltávolítjuk. A narancs húsát egy kis konyhai robotgépben pürézzük.
- A tojásokat egy kis tálban felverjük. Belekeverjük a narancs pürét és az olajat, majd ezt a lisztes keverékhez adjuk, amit fakanállal óvatosan sima tésztává keverünk.
- A keveréket a tortaformába töltjük, egyenletesen elsimítjuk.
- Kb 35-40 percig sütjük a sütő közepén, vagy addig, amíg a közepébe szúrt tű tisztán jön ki.
- A süteményt 10 percig a formában pihentetjük, majd rácsra kifordítjuk. Langyosan is lehet tálalni.
- Vagy be lehet fedni habosra vert krémsajt (ami lehet vegán is), porcukor és narancslé keverékével. Vagy le lehet önteni narancslé és porcukorból kevert cukormázzal. Amikor ezek megdermedtek a tortán, akkor tálalhatjuk is.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu