A muffint nem csupán búzalisztből lehet elkészíteni, hanem egyéb, egészségesebb gabona lisztekből is. Ilyen például a hajdina liszt, amely remek édes és sós muffinok készítésére. A következő hajdina muffin sárgarépával készül, de egyéb zöldségekkel, gyümölcsökkel is ki lehet próbálni. Különösen ajánljuk gyerekek, lisztérzékenyek és diétózók számára..
Hozzávalók
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg (barna) rizs liszt
- 10 dkg hajdina liszt
- 1 dl joghurt
- Fél dl tej
- 1 tojás
- 1 ek Stevia
- 5 dkg margarin (olvasztva), vagy vaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
Elkészítés
- A tojást keverjük el a lereszelt sárgarépával és zsíradékkal, majd öntsük hozzá a joghurtot és a tejet.
- Egy nagy tálban keverjük el a száraz alapanyagokat, majd öntsük hozzá a répás keveréket. Keverjük tovább egy masszává.
- Egy muffinsütő formát olajozzunk ki, vagy béleljünk ki muffin-papírral, majd egy kiskanállal töltsük meg a mélyedéseket.
- 200 fokra előre felmelegített sütőben kb 15-20 percig sütjük.
Tippek
-
A répás muffint fogyasszuk levesekhez, vagy szendvicskent sajttal, felvágottal, salátával
-
A répás muffin édesebb változatához adjunk még egy kanál Stevi-át, 1tk őrölt fahéjat és egy-két marék mazsolát.
-
Nagyon finom a répa és ananász kombinációja is – tej helyett adjunk hozzá ananászlét és 1 csésze apróra vágott ananászt!
-
Az édesebb muffin változatok kiválók gyerekzsúrra, főleg ha mini muffin-okat készítünk, majd megszórjuk kevés porcukorral.
-
Allergiás verziók: Mivel nem tartalmaz glutént, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Diabetikusoknak is ajánljuk, mert alacsony a glikémiás indexe. Tejre allergiások a tejet és a joghurtot helyettesítsék növényi tejjel (pl rizs, bab, zab, szója) – az édesebb változatban almalével vagy cukormentes almaszósszal. Gyerekek számára azonban szójatejet ne használjunk!
-
Elkészíthető szilikon muffinsütő formában is.
-
A répás hajdina muffint azok is bűntudat nélkül élvezhetik, akik figyelnek az alakjukra és-vagy az egészségükre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu