Ez az ázsiai jellegű quinoa, rizs és bab saláta lehet egy könnyű vegán ebéd, köret grillezett halak vagy húsok mellé, piknik étel, büfé étel bulikon, összejöveteleken. A quinoát és rizst előre meg lehet főzni.
Hozzávalók
- 1,5 csésze főtt quinoa
- ½ csésze főtt barna rizs vagy gyöngyárpa
- 10 dkg szója bab (edamame), fagyasztott is jó
- ½ konzerv fekete bab
- 2 evőkanál vegyes csonthéjas termés (pisztácia, mandula, földimogyoró stb.)
- 2 ek kevert tökmag és napraforgómag
- 1 kis sárgarépa, reszelve
- 2 evőkanál apróra vágott koriander
Az öntethez:
- 2 tk növényi olaj
- 1 tk pirított szezámmag olaj
- 1 evőkanál rizsecet
- ½ lime leve
- 2 evőkanál almalé
- ½ teáskanál reszelt gyömbér
- 1 kis gerezd fokhagyma, préselve
- ½ chili, kimagozva és apróra vágva (elhagyható)
- Cukor vagy juharszirup ízlés szerint
- Só bors
Elkészítés
- Először összekeverjük az öntet hozzávalóit. Megkóstoljuk, és ízlés szerint módosítjuk. Pihentetjük.
- A csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük a quinoát és a rizst vagy gyöngyárpát, majd kimérjük az adagokat. (Használhatunk maradék vagy konyhakész quinoát és rizst is). Ezeket egy nagy nagy keverőtálba szórjuk.
- Az edamame babot forrásban lévő vízben 3 percig balansírozzuk, majd hideg víz alatt leöblítjük, és a tálba szórjuk.
- Leöblítjük a fekete babot, ezt a tálba is szórjuk.
- Enyhén megpirítjuk a magokat (opcionális), és a salátához adjuk.
- A sárgarépát lereszeljük, a salátához adjuk.
- Hozzáadjuk az öntetet és jól átforgatjuk. Legalább 15 percig pihentetjük.
- Közvetlenül tálalás előtt hozzáadjuk a korianderleveleket, és ízlés szerint a fűszerezzük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu