Nemzetközileg is híres a toszkán bableves, amelynek számtalan verziója létezik Toszkánában. Az alapleves paradicsomos és zöldfűszeres, amiket szezonális zöldségekkel lehet gazdagítani. A következő recept ideális őszi, téli napokon, és félórán belül az asztalon lehet..
Hozzávalók
- 1-2 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma, aprítva
- 2 szál zellerszár, aprítva
- 2 kisebb sárgarépa, durván aprítva
- 1 duci fokhagyma
- 3 szál kakukkfű
- 2 szál rozmaring
- Fél tk fűszerpaprika
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 L zöldség alaplé
- 1 konzerv cannellini bab
- 1 konzerv flageolet bab
- Fél fej kelkáposzta
- Tálaláshoz: zöld pesto (opcionális)
Elkészítés
- Az olajat egy nagy lábasban felmelegítjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát és zellerszárat. Alacsony hőfokon kb 5 percig puhára sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, paprikát, zöldfűszer leveleket, és belepréseljük a fokhagymát.
- Közben szűrőn lecsepegtetjük a babkonzerveket, a káposztát vékonyan felszeleteljük.
- Amikor a sárgarépa kissé megpuhult (de még al dente, azaz harapós), a zöldségeket felöntjük a paradicsom konzervvel és zöldséglevessel. Forráspontig melegítjük a levest, hozzáadjuk a babot és káposztacsíkokat. 15-20 percig főzzük.
- Melegen tálaljuk, esetleg 1 kiskanál pestoval és crostini vagy pirítós szeletekkel.
Tippek
- A fenti két babféle a két legnépszerűbb toszkán bab, ezeket helyettesíthetjük egyéb babokkal is, a lényeg, hogy két különböző babot alkalmazzunk!
- A toszkán levest az olaszok szinte mindig pestoval fogyasztják, ez azonban kihagyható tejmentes vagy vegán étrendekben (jó tudni: létezik szója alapú, vegán pesto is).
- A toszkán bableves egy szuper egyszerű, ugyanakkor egészséges és kiadós leves, remek főétel lehet őszi, téli menükben! Méregtelenítés, fogyókúra és diétázás alatt is fogyasztható (pesto nélkül).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu