A zöldséges csirkecomb almasörben készül, így nagyon jól esik őszi, téli napokon. Tele van zöldségekkel és vitaminokkal, így egészséges is! Könnyen előkészíthető, utána csupán lassan rotyog a tűzhelyen.
Hozzávalók
- 1 ek étkezési keményítő (kukoricás)
- 8 db alsó és/vagy felső csirkecomb
- 2 szál póréhagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg vajrépa (vagy bébi karalábé)
- 2.5 dl csirkeleves
- 1 doboz (330ml) almasör
- 1 maréknyi tárkony, aprítva
- 2 db alma
- Olívaolaj
Elkészítés
- A hús darabokat egy zacskóba tesszük, megszórjuk a liszttel (keményítővel) és kevés sóval.
- A zacskót jól összerázzuk – a hús felülete teljesen lisztes legyen!
- A póréhagymát és répát megtisztítjuk, 2 centis darabokra felszeleteljük. A karalábét megpucoljuk, félbevágjuk.
- Egy nagy, nehéz aljú lábasban 1 ek olajt felmelegítjük, ebben a hús darabokat 4-5 percig megbarnítjuk, majd egy tányérra kiszedjük.
- Ha szükséges, adunk a lábasba még egy kanálnyi olajat, ebben a póréhagymát alacsony hőfokon kb 5 percig megpuhítjuk.
- Közben az almákat megpucoljuk, magházakat eltávolítjuk, a húst vastag gerezdekre szeleteljük.
- A póréhagymához adjuk a répát, vajrépát, tárkonyt, átkeverjük. Felöntjük a sörrel és levessel, hozzáadjuk az alma gerezdeket.
- Forráspontig melegítjük, majd alacsony hőfokon, fedő alatt 45-50 percig főzzük.
- Aprított tárkonnyal megszórva tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk krumplipürével.
- Az almasör lehetőleg félszáraz legyen.
- Az étkezési keményítő lecserélhető lisztre vagy csicseriborsó lisztre – az utóbbi gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
- A húst sütés előtt filézhetjük, így nincs gond csontokkal – míg bőr nélkül egészségesebb is.
- A szaft sűrűbb lesz, ha az utolsó 15 percre a fedőt levesszük, és a hőfokot kissé feljebb állítjuk.
- A zöldséges csirkecomb almasörben szuper egytálétel hűvös estékre vagy laza családi, baráti ebédre. Ideális főétel egy egészséges étrend keretében.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu