A lédús, húsos-zöldséges egytálétel nem csupán a magyar konyhában népszerű, de világszerte is. Ilyen például az angol stew, amely hasonlít a magyar pörköltre, gulyásra – csupán a paprika hiányzik belőle (eredetileg a magyar pörköltben sem volt paprika!). A következő angol marharagu egy pikáns, télies verzió, érdemes kipróbálni..
Hozzávalók
- 85 dkg marhahús (pl tarja)
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 közepes sárgarépa
- Fél kanadai sütőtök
- Fél kg krumpli
- 1 nagy paszternák
- 2 ek sűrített paradicsom
- Fél üveg vörösbor
- 1 kis maréknyi zsályalevél
- 3 dl alapleves (marha vagy zöldség)
- Só, bors, kukoricás étkezési keményítő, olaj
- Tálaláshoz: 1 kis citrom reszelt héja, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis maréknyi rozmaring
Elkészítés
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
- A húst rostokra merőlegesen, kb 4-5 centis darabokra vágjuk.
- A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát felaprítjuk, a paszternákot hosszában és keresztben félbevágjuk. A sárgarépákat félbevágjuk, a sütőtököt falat nagyságú kockákra szeleteljük. Ha krumpli nagy, félbevágjuk.
- Egy nehéz aljú, fedeles lábasban a hagymát megpuhítjuk, hozzáadjuk a zsályaleveleket, 2 percig kevergetjük. A húst megszórjuk kevés étkezési keményítővel (1 kiskanál elég), a hagymához adjuk, átkeverjük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot majd felöntjük a borral és levessel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk.
- Lefedjük a lábast és a sütőbe tesszük. Kb 2-4 órán keresztül főzzük. Akkor jó, amikor a hús porhanyós, a mártás sűrű.
- Tálalás előtt a fokhagymát és rozmaring leveleket felaprítjuk, majd a citromhéjjal egy kőmozsárban kissé eldolgozzuk.
- Fogyasztás előtt a kiszedett adagot megszórjuk a citromos, fokhagymás rozmaringgal.
Tippek
- Bár egy igazi egytálételről van szó, azaz nem szükséges extra köret hozzá, friss kenyér, zsemle jól esik mellette! Továbbá nem árt valami zöldsalátát vagy savanyúságot is tálalni mellé.
- A zöldségeket variálhatjuk – pl alkalmazhatunk karalábét, rutabagát, zellergumót, karórépát stb).
- A citromos rozmaring kihagyható (hagyományos stew-ben ilyen nincs), de ez varázsolja az ételt különlegessé!
- Az angol marhagulyás fantasztikus téli hétvégékre, laza családi, baráti összejövetelekre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu