A narancsos répatorta egy angol verzió, aminek „yummy scrummy” répatorta az eredeti neve. Valóban nagyon finom, puha és szaftos, ráadásul 10 perc alatt összedobható, és mehet is a sütőbe. Ideális sütemény olyan alkalmakra, amikor nincs időnk babrálni, ugyanakkor valami ínyencséggel szeretnénk meglepni a családot, barátokat, vendégeket…
Hozzávalók
- 15 dkg világos nádcukor
- 1.5 dl napraforgóolaj
- 3 tojás
- 15 dkg reszelt sárgarépa
- 10 dkg mazsola
- 1 nagy narancs reszelt héja
- 15 dkg sütőporos liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- Fél tk őrölt szerecsendió
- Mázhoz: 10 dkg porcukor, kb1 ek frissen préselt narancslé
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Egy 18 centis tortaformát kiolajozunk és az alját kibéleljük sütőpapírral.
- Egy nagy keverőtálba töltjük a cukrot, hozzáadjuk olajat és tojásokat. Elkeverjük (de nem habossá), majd beleforgatjuk a reszelt répát, mazsolát és narancshéjat.
- Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, szódabikarbónát és fűszerporokat, majd a répás keverékhez szitáljuk. Óvatosan elkeverjük, majd a sütőformába töltjük.
- Kb 40 percig szép barnára sütjük.
- 5 percig pihentetjük, majd egy rácsra kifordítjuk.
- Amikor a torta kihűlt, a porcukrot elkeverjük a narancslével. A kikevert paszta legyen önthető. Ezzel a tortát lecsurgatjuk.
- Amikor a máz megdermedt, a torta szeletelhető.
Tippek
- Ez a torta napokig puha marad egy dobozban, így előre is elkészíthető.
- Ideális gyerekzsúrra vagy egy délutáni teapartira.
- El lehet készíteni teljeskiőrlésű liszttel, és a cukrot nyugodtan lehet redukálni – a torta meglehetősen édes (mi a második tortánál a cukrot 5 dkg-ra redukáltuk, a répa miatt így is elég édes maradt). Ez a verzió egészséges étrendbe is passzol és remek egészséges gyerekzsúr torta lehet.
- A narancsos répatorta elkészíthető négyzet alakú tepsiben is – ebben az esetben kockákra szeleteljük fel! Figyelem – ez a torta nem lesz magas!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu