A hét zöldséges kuszkusz egy klasszikus marokkói étel, amelynek nemzetközi verziója a zöldséges kuszkusz saláta. Ez készülhet grillezett vagy sült zöldségekkel, az alábbi recept az utóbbi változat.
Hozzávalók
- 1 kis padlizsán
- 1 kaliforniai paprika (sárga vagy piros)
- 2 csésze koktél paradicsom
- 1 cukkini
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 ek olívaolaj
- 1-2 maréknyi fenyőmag
Kuszkuszhoz
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk kurkuma por
- Fél tk koriander
- Fél tk csemege paprika
- 3 csésze zöldségleves
- 2 csésze kuszkusz
- Negyed tk fahéj
- Egy csipetnyi só
- Két maréknyi mazsola
- Zöldcitromlé
- Koriander levelek
Elkészítés
- A zöldségeket nagy darabokra durván felvágjuk, hozzáadjuk a pucolatlan fokhagyma gerezdeket és hagymát, meglocsoljuk olajjal, majd 200 fokon puhára sütjük.
- Közben az olívaolajat felmelegítjük, a fűszereket illatossá sütjük, kb fél percig.
- A zöldséglevest felforraljuk, hozzáadjuk a fűszeres olajat, sót, kuszkuszt és mazsolát. Elkeverjük, majd fedő alatt 5 percig alacsony hőmérsékleten főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, öt percig párolni hagyjuk.
- A kész zöldségeket kis darabokra vágjuk – a paradicsom, fokhagyma, hagyma és padlizsán héjakat eltávolítjuk.
- A kuszkusz szemeket egy villával fellazítjuk, belekeverjük a zöldségeket, villával a paradicsom, padlizsán, fokhagyma húst átnyomkodjuk. Belekeverjük a fenyőmagot, zöldcitromlevet csavarunk rá. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Tálalás előtt koriander levelekkel megszórjuk.
Tippek
- Melegen és hidegen is tálalható. Melegen ideális köret arab ételek mellé – hidegen szuper parti vagy piknik étel, de akár ebédre is bekészíthetjük a munkahelyünkre.
- Nyáron grillezett húsok mellé ajánljuk.
- A zöldségeket lehet variálni, és maradék sült zöldségeket is fel lehet használni. Sült zöldségek>>
- Nyáron készítsük el grillezett zöldségekkel!
- A zöldséges kuszkusz saláta egy vegán verzió, fogyasztható diétás, egészséges étrend keretében is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu