A batáta vagy édesburgonya az egyik legegészségesebb zöldség, bár Magyarországon még nem elég népszerű, elsősorban azért, mert sokan nem tudják, hogy mit kezdjenek vele. A batátát lehet krumpli helyett is alkalmazni, pl sülve, grillezve, pürézve. A batátapüré vagy batátakrém gyorsan és egyszerűen elkészíthető, amit köretként vagy mártogatósként fogyasztunk..
Hozzávalók
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 batáta (édesburgonya)
- 2 közepes sárgarépa
- 2 ek aprított petrezselyemzöld
- Fél csésze zöldségleves
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek koriander (opcionális)
Elkészítés
- A batátát és a répát pucoljuk meg és vágjuk fel 3-4 cm-es darabokra.
- Főzzük puhává a fokhagymával.
- Dolgozzuk el egy robotgéppel, közben adjuk hozzá az olajat és a zöldséglevest – az utóbbiból annyit, hogy egy sűrű pürét kapjunk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Tálaljuk aprított zöldfűszerekkel (akár bele is turmixolhatjuk)
Tippek
- Tálaljuk mártogatósként zöldség darabokkal vagy sós aprósüteményekkel, crostini csíkokkal – vagy köretként sült húsok, halak mellé.
- Ideális babaétel – kisgyerekek számára is remek variáció a szokásos krumplipüré helyett (a zöldfűszereket hagyjuk el)
- Méregtelenítés alatt is fogyasztható.
- Mivel a batátapüré egy nagyon egészséges étel és alacsony GI értékkel rendelkezik, diétázóknak és fogyókúrázóknak is kimondottan ajánljuk.
- Pikánsabb változata a kínai batátapüré.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu