A rizs mellett rengeteg érdekes ázsiai köret létezik. Az egyik jellegzetes ételük a salátalevélbe csomagolt darált hús, sült rizs vagy zöldség. A következő recept egy kínai változat, amelyben a zöldségeket kínai szószokkal egy wokban gyorsan kisütjük, majd salátalevélben tálaljuk köretként vagy snackként. A saláta nem csupán finom, de kimondottan egészséges, és könnyen módosítható is.
Hozzávalók
- 1.5 dkg szárított kínai gomba
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg bambusz rügy
- 10 dkg cukkini
- 10 dkg kaliforniai paprika
- 10 dkg zellerszár
- 25 dkg saláta (római vagy jégsaláta)
Szószok
-
1 és fél ek mogyoróolaj
-
1 ek aprított fokhagyma
-
3 ek aprított salottahagyma
-
3 ek aprított újhagyma
-
2 tk világos szójaszósz
-
2 tk Shaoxing rizsbor (vagy száraz Sherry)
-
3 ek osztriga szósz
-
Só, bors
Elkészítés
-
A szárított gombákat áztassuk vízbe kb 20 percig – közben vágjuk fel gyufanagyságú csíkokra a zöldségeket. A saláta leveleket mossuk át, és egy saláta centrifugában vagy papírtörölközőben szárítsuk meg.
-
A gombákból nyomjuk ki a vizet, és aprítsuk fel kb 5cm-es vékony csíkokra.
-
Melegítsük fel a wok-ot. Öntsük bele az olajat, és amikor füstöl, adjuk hozzá a fokhagymát, salottahagymát és az újhagymát – pirítsuk kb 30 másodpercig (miközben folyamatosan kevergetjük egy falapáttal)
-
Adjuk hozzá az aprított zöldségeket, majd a szójaszószt, rizsecetet, osztrigaszószt, és 3-5 percig pirítsuk tovább.
-
Öntsük át egy tálba, majd egy kanállal töltsük meg a salátaleveleket.
-
Melegen, hidegen is tálalhatjuk.
Tippek
-
Remekül passzol egy kínai menübe köretként.
-
Hidegen nagyon jó parti étel, kézzel is fogyaszthatjuk – akár egy piknikre is előkészíthetjük (természetesen a salátaleveleket a piknik alatt töltsük meg)
-
Vegetáriánus, vegan diétát követőknek is ajánljuk – de figyeljenek arra, hogy vegetáriánus osztrigaszószt alkalmazzanak! Ez a változat méregtelenítésre is alkalmas.
-
Feldobhatjuk tofu vagy sült csirke darabok hozzáadásával – különösen finom kínai mézes csirke csíkokkal! – a tofut a zöldségekkel együtt pirítsuk!
-
Természetesen elhagyhatók a salátalevelek, és a stir-fry zöldségeket köretként is tálalhatjuk húsos ételek mellé.
Zest.hu