A következő sárgarépás zabpehely muffin egy egészséges verzió, amely szuper süti lehet a tavaszi ünnepek alatt. Gyerekek számára is remek uzsonna, hiszen rostokban és vitaminokban gazdag, mégis süteménynek számít..
Hozzávalók
- 1 bögre (2.5 decis) teljes kiőrlésű liszt
- 1 bögre zabpehely
- Fél bögre nádcukor (világos)
- 1 tk orölt fahéj vagy fél tk őrölt gyömbér
- 1 ek sütőpor
- Negyed tk só
- 1 bögre zabtej (vagy normál tej)
- 1 tojás
- Negyed bögre olaj
- 1 tk vanília esszencia
- 1 nagy sárgarépa
- Fél bögre aprított dióbél (opcionális)
Elkészítés
- A sütot 190 fokra előmelegítjük.
- Egy nagy keverotálba töltjük a lisztet, zabpelyhet , cukrot, sütoport, sót, és fahéjat. Elkeverjük.
- Egy másik tálban összekeverjük az olajat, tejet, tojást és vaníliát, majd belereszeljük a megtisztított sárgarépát.
- A folyékony keveréket a liszthez öntjük, hozzáadjuk a dióbél darabokat, majd lapáttal óvatosan elkeverjük.
- A masszát szilikon muffinformákba vagy papírkosárkákkal kibélelt muffinsütobe öntjük, kb 20 percre a sütőbe tesszük. Amikor szép barna a tetejük, rácsra kipakoljuk őket, hűlni hagyjuk.
Tippek
- Ideális pélksütemény reggelire, brunchra, uzsonnára, egészséges gyerekzsúrra – de becsomagolhatjuk tavaszi piknikre, kirándulásokra is.
- Passzol diétás, egészségtudatos étrendekbe – fogyókúrások redukálják a cukrot (elég 3 evőkanálnyi), a fenti recept meglehetősen édes, hiszen a sárgarépa természetes édesítőszer!
- Zabtej helyett egyéb növényi tej is jó.
- Az olaj legyen semleges ízű, azaz olívaolaj nem jó! (ideális pl a repce, napraforgó, földimogyoró olaj stb )
- A sárgarépás zabpehely muffin egy szuper egészséges édesség a húsvéti ünnepek (vagy nagyböjt) alatt!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu