A kurkuma egy szuperétel, azaz kimondottan egészséges. Manapság már lehet kapni friss kurkumát is nagyobb szupermarketekben, vagy indiai delikben, amivel szuper egészséges italokat, egytálételeket és leveseket készíthetünk. Ez a vegán gyömbéres-kurkumás sárgarépa leves friss kurkuma gyökérrel készül, az eredmény egy pikáns, karakteres ízű leves, amely fantasztikus hatással van az immunrendszerünkre, különösen télen!
Hozzávalók
- 50 dkg sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 2 fokhagyma gerezd
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3cm friss gyömbér
- 3cm friss kurkuma (vagy 2 teáskanál őrölt kurkuma)
- 1 babérlevél
- 750ml zöldség alapleves
- 1 evőkanál almaecet vagy citromlé
- Tálaláshoz: 4 újhagyma, vékonyra szeletelve, aprított zöldpetrezselyem
Elkészítés
- Felaprítjuk a sárgarépát, hagymát és a fokhagymát. Megpucoljuk a gyömbért és kurkumát, felaprítjuk vagy lereszeljük.
- Egy evőkanál növényi olajat egy lábasban közepes lángon felhevítünk. Hozzáadjuk a hagymát és 5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, gyömbért, kurkumát és fokhagymát. További öt percig dínszteljük, időnként megkeverjük.
- Hozzáadjuk a sárgarépát, lejjebb állítjuk a hőfokot és lefedjük. A sárgarépát kb 8 percig puhára pároljuk, majd alaplével felöntjük. Forráspontig melegítjük, majd 15 percig alacsony lángon rotyogtatjuk.
- A babérlevelet eltávolítjuk, majd botmixerrel sima, selymes levessé pürézzük. Ha túl sűrű, adjunk hozzá alaplevest és melegítsük fel újra! A levest aprított zöldpetrezselyemmel és újhagyma szeletekkel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Sárgarépa receptek
- Egészséges levesek
- Krémlevesek
- Vegán receptek
Zest.hu