A hagyományos irish stew birkából készül, valójában hasonlít a magyar birkapörköltre, de paprika helyett más a fűszerezése. Továbbá a krumplit is belefőzik, és természetesen az ír barnasör biztosítja a jellegzetes ízeket. A következő recept marhahúsból készül – mi kissé módosítottuk, mármint kombináltunk több különböző receptet, mert nem tudtuk eldönteni, hogy melyik volt a leghitelesebb. Az eredmény fantasztikus lett, íme a Ír barna sörös marharagu receptje.
Hozzávalók
- 50 dkg marhahús, 2-3 cm-es kockákra vágva
- 1 vöröshagyma, aprítva
- 4 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 1 csésze Guiness barnasör
- 1 csésze vörösbor
- 3 csésze csirke vagy marhahús leves
- 1 csokorba kötött fűszer (3 db babérlevél, 3 szál petrezselyem zöld, 1 szál kakukkfű)
- 1 szál angol zellerszár
- 2 ek paradicsompüré
- 2 tk méz (vagy cukor)
- 1 ek Worcester szósz
- 3-4 db sárgarépa
- 50 dkg krumpli (nem szétfővő)
- Olívaolaj, só, bors
Opcionális
- Néhány csepp Angostura Bitters
- Egyéb zöldségek: ½ csésze gyöngyárpa vagy 1 csésze darabolt angol gumós zöldségek (sweed, parsnip, turnip) vagy 1 csésze durván vágott gomba
- Díszítés: aprított snidling és petrezselyem zöld
Elkészítés
- Egy nagy, nehézaljzatú, fedeles lábasban a hús kockákat minden oldalon barnára sütjük, közben sózzuk, borsozzuk.
- Átöntjük a húst egy tálba, és a lábasban puhára dinszteljük a hagymát és a fokhagymát.
- Visszatesszük a húst, felöntjük a húslevessel, sörrel, borral, hozzáadjuk a fűszereket, paradicsompürét, cukrot (vagy mézet), a Worcester szószt (és a Angosturas Bitters-t), a félbe vágott zellerszárt és felforraljuk.
- Hozzáadjuk a répát és krumplit (egészben!), majd fedő alatt nagyon alacsony hőmérsékleten kb 2.5 órán keresztül főzzük. Akkor jó, amikor a hús puha, de a zöldségek nem főttek szét.
- Ha alkalmazunk árpagyöngyöt és egyéb gumós zöldségeket – ezeket a stew-hoz adjuk kb 2 óra múlva, azaz 30 perccel tálalás előtt.
- Tálalás előtt eldobjuk a fűszercsokrot, feldaraboljuk a krumplit és a répát.
Tippek
- Tálaljuk közvetlenül a lábasból az étkezőasztalon!
- Köret nem szükséges hozzá, hiszen egytál étel, de sokan kenyeret is fogyasztanak mellé. Savanyúságot azonban érdemes mellé tálalni.
- Ha sűrűbb szaftot kívánunk elérni, akkor szórjunk a hagymára 1-2 teáskanál lisztet, mielőtt a húst visszatesszük a lábasba.
- Szárított fűszereket is alkalmazhatunk (1 tk kakukkfű, 2db babérlevél, 1 tk petrezselyem), de a végén feltétlenül adjunk hozzá friss petrezselyem zöldet.
- A krumplit és a répát feldarabolva is hozzáadhatjuk – de csakis 30 perccel tálalás előtt, különben szétmállnak.
- A stew-t el lehet készíteni bográcsban, de akár a sütőben is (150-170 fokon, attól függően, hogy mennyi időnk van rá – minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább kell a sütőben hagyni, de annál finomabb és puhább lesz). Még egyszerűbb verziója a kuktában készített barna sörös marharagu>>
- A fenti recept magvalósítható birkahúsból is, ezt kicsit tovább kell főzni, kb 3 órán keresztül.
- Az ír stew remek megoldás egy családi vacsorára vagy ebédre, de ideális vendégváró étel is lehet, főleg ha sok emberre szeretnénk főzni valami különlegesen egyszerűt. A fenti recept 2-3 főre elég.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu