A kuglóf nagy előnye, hogy mutatós, így ideális ajándékba vagy ünnepekre, vendégváró alkalmakra. Ráadásul egyszerűen és változatosan elkészíthető. Ez az alacsony cukortartalmú sárgarépás kuglóf krémsajt mázzal egy egészségesebb verzió. Maga a torta tejmentes, a bevonat vegán krémsajttal készül (de használható zsírszegény normál krémsajt is). Továbbá a tésztához adhatunk apróra vágott diót vagy mazsolát (kb. ½ csésze) is, hogy tartalmasabb legyen.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- ½ csésze növényi olaj
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 1 csésze világos barna cukor
- 2 csésze liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 2 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 2,5 csésze finoman reszelt sárgarépa (kb. 300 g)
A krémsajt mázhoz:
- 20 dkg zsírszegény vagy vegán krémsajt
- ½ citrom leve
- Kb. 1 csésze porcukor
- Apróra vágott dió (opcionális)
- 1 teáskanál vanília esszencia
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A sárgarépákat lereszeljük, (kb. 3 nagyra lesz szüksége). Félretesszük.
- A tojásokat felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a vaníliát.
- Egy másik tálban összeszitáljuk a lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát, fahéjat és fűszerkeveréket.
- Fokozatosan a tojás keverékhez adagoljuk a liszteset, óvatosan kevergetve. Amikor összeáll, beleforgatjuk a reszelt sárgarépát.
- A tésztát egy szilícium vagy (olajjal kikent) fém kuglóf tortaformába töltjük.
- A süteményt a sütő közepén 50-60 percig sütjük. Tűpróbával leellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Ha igen, akkor kivesszük a sütőből és a formában 10 percig pihentetjük, majd egy rácsra óvatosan kiborítjuk.
- Hűlni hagyjuk.
- Közben a krémsajtot összekeverjük a citromlével és a vaníliával. Ízlés szerint adunk hozzá porcukrot (vagy agavé szirupot, Steviát stb), majd sima, kenhető krémmé elkeverjük.
- Egy spatulával bevonjuk a kihűlt kuglófot – teljesen vagy rusztikusan. Apróra vágott dióval esetleg megszórjuk.
- Tálalás előtt 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Kapcsolatos recptek