A következő olasz paradicsomleves az olasz konyha egyik alapétele – a paradicsomos mártáshoz hasonlóan mindig zellerszárral készül. A leves önmagában is nagyon finom, de egyéb ételekhez is felhasználható..
Hozzávalók
- 1 kg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál zellerszár
- 1 szál póréhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 2 db babérlevél
- 1 csipetnyi cukor (nád)
- 2 tk sűrített paradicsom
- kb 6 pohár (1.2 L) zöldségleves
Elkészítés
- A hagymát, pórét, fokhagymát, zellerszárat felaprítjuk.
- Egy lábasban az olajat felforrósítjuk, ebben alacsony hőfokon a felaprított zöldségeket megpuhítjuk, közben néhányszor alaposan átkeverjük. Ez kb 10 perc.
- A paradicsomokat megmossuk, gerezdekre felvágjuk.
- A zöldségekhez adjuk a paradicsom darabokat, a pürét, a babérleveleket, majd megszórjuk a cukorral és őrölt borssal. Fedő alatt további 10 percig pároljuk.
- Felöntjük a levessel, forráspontig felmelegítjük, majd a hőfokot ismételten alcsonyra állítjuk, és fedő alatt 20 percig rotyogtatjuk.
- Botturmix-szal a kívánt állagra pürézzük.
- Megkóstoljuk, ízlés szerint kiegészítjük sóval, borssal, cukorral.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével – pirított ciabatta szelet passzol mellé leginkább.
- A levest a végén át is préselhetjük egy szűrőn, ha selymesen kedveljük az állagát.
- A cukor elhagyható, ha igazán érett paradicsomokat alkalmazunk. Így egészségesebb is.
- Ha sűrűbbre készítjük (azaz kevesebb alaplevessel), akkor főzelék vagy mártás is lehet – ezt kiegészíthetjük még tejszínnel is.
- A maradék olasz paradicsomlevesbe másnap főzhetünk tengeri herkentyűket vagy halfiléket – ez max 5 perc, így egy szuper főételt kapunk!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu