Az évek során rengeteg vegán és gluténmentes sütemény receptjét próbáltam ki, amelyek nagy része a kukában kötött ki – de továbbra is próbálkozom, és saját recepteket állítok össze azokból, amik ehetők voltak. Ez a vegán és gluténmentes répatorta két amerikai recept kombinációja, továbbá én megfeleztem a cukortartalmat (mivel a sárgarépa természetesen édes). Hihetetlenül finom és puha sütemény lett! Az egyetlen baja, hogy csak frissen tökéletes – másnapra már kissé keménnyé és szárazzá vált, mint általában a legtöbb gluténmentes sütemény. Ideális húsvéti süti!
Hozzávalók
- 1 csésze gluténmentes kevert liszt
- 1 csésze őrölt mandula
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál fahéj
- 250g finomra reszelt sárgarépa
- ½ csésze muscovado cukor
- 3 evőkanál juharszirup
- 2 len-tojás
- 50 ml növényi olaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál almaecet
- ½ csésze almalé
- ½ csésze apróra vágott dió (opcionális)
- ½ csésze mandulatej (kb.)
Krém:
- 150ml vegán “krémsajt”
- ½ citromlé
- 2 evőkanál mandulatej vagy szójakrém
- 1 evőkanál juharszirup
- 2-3 ek Stevia vagy porcukor
Elkészítés
- Elkészítjük a lentojásokat: összekeverünk 2 evőkanál frissen őrölt lenmagot 6 evőkanál meleg vízzel, és 10 percig pihentetjük.
- Két 20 cm-es kerek tortaformát olajjal kikenünk, majd az alját kibéleljük sütőpapírral.
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük.
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fahéjat.
- Hozzáadjuk a cukrot, jól összekeverjük.
- Az olajat, vaníliát, ecetet és a lentojásokat egy másik tálban összekeverjük, majd ezt a keveréket a liszthez adjuk a reszelt sárgarépával együtt. Alaposan elkeverjük, miközben hozzácsurgatjuk az almalevet. 5 percig pihentetjük. Ha a tészta túl sűrű, adjunk hozzá mandulatejet!
- Végül a tésztába forgatjuk az apróra vágott diót (opcionális). A tészta nem legyen túl sűrű, de ne legyen folyékony sem.
- A keveréket a tortaformák között egyenletesen elosztjuk, majd egy kanállal eligazgatjuk.
- A sütő közepén 20-25 percig sütjük, tűprópával leellenőrizzük, hogy átsült el. Ha igen, kivesszük a sütőből, majd a tortákat egy rácsra kifordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Előkészítjük a krémet: a vegán krémsajtot citromlével, mandulatejjel, cukorral, vaníliával és juharsziruppal elkeverjük. (Kenhető legyen a krém, de ne legyen túl híg!).
- Az egyik sütemény tetejét megkenjük a krémmel, majd a másikkal lefedjük. A maradék krémmel befedjük a tortát – rusztukusan vagy elegánsan.
- Aprított dióval megszórjuk a tortát és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Vegán sütemények
- Gluténmentes sütemények
- Egészséges sütemények
- Sárgarépa receptek
- Húsvéti sütemények
- Mandulás sütik