A sütőtököt rengeteg módon el lehet készíteni, és sok egyéb zöldséggel lehet párosítani. Példa erre a következő recept, amely kiváló köret pl. egészben sült húsok mellé. A sült sütőtök csicseriborsóval nem csupán 5 perc alatt előkészíthető, de egészséges és diétás is..
Hozzávalók
- Fél kanadai sütőtök
- 1 db sárgarépa
- 2 szál zellerszár
- 1 konzerv csicseriborsó
- 2 tk őrölt római kömény
- 2 ek olívaolaj
- 1 dl zöldségleves
- Tálaláshoz: friss citromlé, római köménymag, görög joghurt
Elkészítés
- A sütőtököt megpucoljuk, magokat eltávolítjuk, a húst gerezdekre vágjuk.
- A répát és zellerszárak felaprítjuk.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük.
- Egy tepsibe helyezzük a sütőtök szeleteke, rászórjuk a répa, zellerszár darabokat és a csicseriborsót. A levest, olajat és római köményport elkeverjük, ezzel leöntjük a zöldségeket.
- Sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk.
- Meleg sütőben (180-200 fokon) 25-30 percig sütjük.
- Tálalás előtt kevés citromlevet csavarunk rá és megszórjuk a köménymaggal.
- Joghurttal tálaljuk.
Tippek
- A végén kiegészíthetjük egy-két maréknyi rukkola levéllel vagy egy-két evőkanálnyi aprított korianderrel, petrezselyem zölddel.
- Ideális sütőben sült húsok köreteként (pl sült csirke), így egyszerre elkészülnek – továbbá hasznosítani tudjuk a sütő alsó polcát. Különösen passzol mediterrán jellegű vagy arab főételek mellé.
- A sült sütőtök csicseriborsóval nem csupán köret lehet, de főétel is egy vegetáriánus vagy (joghurt nélkül) vegán étrendben. Szuper egészséges is, így diétás, fogyókúrás és egészségtudatos étrendekbe is passzol.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu