A scotch broth a skót konyha egyik leghíresebb étele. Hagyományosan birkahússal készül. A következő skót verzió azonban húsmentes, mégis kiadós, így a skót zöldségleves ideális őszi, téli estékre.
Hozzávalók
- 3 dkg szárított vadgomba
- 2 ek olaj vagy vaj
- 30 dkg vajrépa
- 30 dkg rutabaga
- 30 dkg krumpli (nem szétfővő)
- 1 db póréhagyma
- 1 zellergumó
- 2 db sárgarépa
- 10 dkg árpagyöngy
- 1 babérlevél
- 1.5 L zöldségleves
- 1 csokor petrezselyem zöld, aprítva
Elkészítés
- A gombát fél liter forró vízzel leöntjük, 20 percig áztatjuk. Közben a zöldségeket megpucoljuk, 1-2 centis kockákra felaprítjuk – a répát és a póréhagymát felszeleteljük.
- A gombákat leszűrjük, az áztató vizet megtartjuk, a gombákat durván felaprítjuk.
- Olajat vagy vajat melegítünk egy nagy lábasban. beleöntjük az aprított zöldségeket, 2-3 percig átforgatjuk a zsiradékban. Hozzáadjuk az árpagyöngyöket és a gomba darabokat, babérlevelet. Felöntjük a gombavízzel és a zöldséglevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt 1 órán keresztül rotyogtatjuk.
- Tálalás előtt petrezselyem zölddel megszórjuk.
Tippek
- Tálaljuk friss zsemlével, kenyérrel.
- A leves nagyon kiadós, így főétel lehet – esetleg követheti valami egyszerű sütemény, vagy desszert. A skótok kedvence a morzsasüti vagy zabpehely szelet.
- A skót zöldségleves nagyon egészséges, ideális immunerősítő ősszel és télen. Mivel vegán (olajjal, nem vajjal készítve), így őszi méregtelenítés alatt is fogyasztható. Remekül passzol a legtöbb diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu