Ki nem szereti a ropogós burgonyapelyhet nassolni vagy mártogatni? A sült ropogós zöldségek a chips egészséges és finom variációja – mivel a sütőben készülnek, nincs szükség bő olajra, nem büdös, és a végén annyira sózzuk, amennyire akarjuk..
Hozzávalók
Kb 1kg gumós és kemény héjú zöldségek. Ezek lehetnek (önmagukban vagy kombinálva):
Elkészítés
- A zöldségeket megmossuk és meghámozzuk. Egy zöldségpucolóval vékony csíkokat „hámozunk” a zöldségekből.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy teflonos tepsit alkalmazunk). A zöldség darabokat óvatosan egymás mellé helyezzük – nem egymás tetejére!
- Olajspray-vel lefújjuk a zöldség szeleteket.
- Előre melegített sütőben, 160 fokon ropogósra sütjük – ez 20-40 perc, zöldségtől függően.
- Ízlés szerint sózzuk.
Tippek
- Az olajat el is hagyhatjuk, szárazan is megsül, így sokkal egészségesebb is.
- A zöldségek kombinációjára vigyázzunk – a pasztinák és a cékla hamarabb lesz ropogós, mint pl. a sütőtök.
- Biozöldségek héját nem fontos meghámozni – abban van a legtöbb vitamin.
- A csíkok lehetnek karikák is – használjunk szélesebb zöldségpucolót.
- Fontos, hogy a csíkok vagy karikák ne legyenek 2mm-nél vastagabbak – különben nem lesznek ropogósak.
- Tálaljuk mártogatós mellé.
- Ideális parti snack, főleg pezsgős koktélok kiérőjeként. Egyéb ropogtatnivalók>>
- A ropogós zöldség ideális snack lehet egy egészségtudatos étrendben, akár méregtelenítés alatt is fogyasztható (de a sót hagyjuk el). Gyerekeknek is ajánljuk, sokkal egészségesebb, mint a boltban árult chips-ek.
Zest.hu