Az alábbi gyömbéres sárgarépa leves egy indiai verzió, így kissé pikáns, de nem csípős. Továbbá szuper egészséges is, ideális immunerősítő a hűvös évszakok alatt..
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 dkg vaj vagy margarin
- 1 vöröshagyma
- 2 szál zellerszár
- 1 kg sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 és fél centi gyömbér
- 1 ek őrölt római kömény
- 1 liter alapleves (zöldség vagy csirke)
Elkészítés
- A hagymát és zellerszárakat felaprítjuk. A sárgarépát kockákra vágjuk.
- Az olajat és vajat felmelegítjük, majd a zöldségeket hozzáadjuk, néhány percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát (préselve), gyömbért (reszelve) és a római köményt. 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük a levessel.
- Felforraljuk, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 15-20 percig főzzük.
- Amikor a répa puha (de nem mállós!) botturmixszal pürézzük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk 1-2 kiskanálnyi joghurttal vagy raita-val.
- Naan vagy pita kenyérrel tálalva egy kiadós ebédet vagy laza vacsorát kapunk!
- Különleges íze miatt vendégváró előételként is remek lehet.
- A leves nagyon egészséges – ideális diétás, fogyókúrás étrendekbe, továbbá remekül passzol egy általánosan egészséges étrendbe is. Joghurt nélkül méregtelenítés alatt is fogyasztható.
- A gyömbéres sárgarépa leves megfázás, influenza ellen is kiváló gyógyír lehet.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu