Őszi leveseink következő receptje a sárgarépa és paszternák leves, amelynek sűrűsége majdnem a főzelékhez hasonlít, de éppen ezért nagyon laktató is. Mivel alacsony a szénhidrát tartalma, a Low-carb és a kombinációs diéták követői is nyugodt lélekkel fogyaszthatják – persze péksütemény nélkül! Elkészítése gyors és egyszerű, a maradékot le is lehet fagyasztani..
Hozzávalók
- 4 ek vaj (vagy olaj)
- 1 vöröshagyma
- 2 nagy paszternák
- 50 dkg sárgarépa
- 1 ek reszelt gyömbér
- 1 ek reszelt narancshéj
- 6 dl zöldségleves
- 1 dl tejszín
- Só, bors
Elkészítés
- A hagymát aprítsuk fel, a sárgarépát és paszternákot pucoljuk meg majd vágjuk fel kis darabokra.
- A vajat olvasszuk meg és dinszteljük üvegesre az aprított hagymát. Adjuk hozzá a répa és paszternák darabokat, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten, pároljuk kb 15 percig (közben néha-néha keverjük meg).
- Amikor megpuhultak a zöldségek, adjuk hozzá a gyömbért, narancshéjat és a zöldséglevest. Forraljuk fel és takarékon, fedő alatt, 25-30 percig rotyogtassuk tovább.
- Vegyük le a tűzhelyről és 10 percig pihentessük. Egy robotgéppel dolgozzuk el krémessé. Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd melegítsük fel – de engedjük felforrni!
Tippek
- Fogyasszuk péksüteménnyel vagy crostini szeletekkel.
- Egészségesebb, ha tejszín helyett zsírszegény créme fraiche-t vagy krémes joghurtot használunk, vaj helyett pedig olívaolajat.
- Mivel elég tömény a leves, főzelék helyett is tálalhatjuk pl fasírozott vagy halgombócok mellé köretként, de akár főtt tésztát is leönthetünk vele pl kisgyerekek számára.
- A sárgarépa és paszternák krémleves egy igazán egyszerű leves, a fenti adag 4 főre elég.
Zest.hu