A répás zabpehely szelet egy laktató, fűszeres sütemény, amelynek majszolása kellemes élményt nyújt hűvös napokon. Ugyanakkor cukormentes, így fogyasztható diétázók által is.
Hozzávalók
- 1 csésze/bögre zabpehely
- 1 csésze dióbél
- 1 csésze teljeskiőrlésű liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- Fél tk gyömbérpor
- 2 csésze reszelt sárgarépa
- Fél csésze juhar szirup (vagy agavé szirup)
- Fél csésze kókuszreszelék (cukormentes)
- 1 csésze mazsola
- Másfél tk vanília eszencia
Elkészítés
- A sütőt 165 fokra előmelegítjük.
- A répákat meghámozzuk, kimérünk két bögrényit.
- A zabpelyhet és a diót egy konyhagéppel morzsává daráljuk.
- Egy tálban elkeverjük a lisztet, sütőport, fűszerporokat és szódabikarbónát. Hozzáadjuk a diós zabpelyhet.
- Egy másik tálban elkeverjük a répát, kókuszreszeléket, mazsolát, szirupot és a vanília eszenciát.
- A két keveréket egy lapos fakanállal kissé ragadós tésztává alaposan elkeverjük.
- Egy kb 22 centis négyzet alakú tepsit kiolajozunk, beletöltjük a masszát, egyenletesen eligazgatjuk.
- A tepsit a sütőbe helyezzük – kb 45 -60 percig szép aranybarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk, felszeleteljük.
Tippek
- Tálaljuk tea, kávé mellé – különösen passzol forró csoki, forralt bor vagy angol tea mellé.
- Ideális sütemény kirándulásokra, piknikre, uzsonnára.
- Igazi, kanadai juhar szirup meglehetősen drága (a legtöbb, olcsó verzió csupán ízesített cukorszirup) – helyette kiváló az agávé szirup is, amely egészséges és megfizethető!
- Allergiák: a sütemény nem tartalmazz tojást, tejterméket, szóját, viszont diót és glutént igen! Mivel cukor-mentes, így ideális diétás és egészségtudatos étrendekbe.
- A répás zabpehely szelet ideális süti lehet halloween partyra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu