Ez a téli fűszerezett sárgarépa és vöröslencse leves nagyon egyszerűen elkészíthető és a téli ünnepek illatát varázsolja az asztalunkra. Melegítő és laktató, valamint egészséges, vegán és gluténmentes is. Készíthetünk dupla/tripla mennyiséget, és két-három adag mehet a fagyasztóba.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 cm-es darab friss gyömbér
- 400 g sárgarépa
- 1 csésze vöröslencse, kb 25 dkg
- 1 tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 1 liter zöldség alapleves
- 1 db fahéjrúd
- 1 db csillagánizs
Elkészítés
- Meghámozzuk, majd finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A répát felaprítjuk. A lencsét alaposan leöblítjük.
- Egy lábasban felhevítjük fel az olajat, és körülbelül 8 percig megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. Egy percig kevergetjük, majd beleforgatjuk a sárgarépát, lencsét és a fűszerkeveréket.
- Hozzáadjuk az alaplevest, fahéjat, csillagánizst, majd felorraljuk.
- Lefedjük a lábast, és alacsony hőfokon 20-25 percig rotyogtatjuk a levest. Eltávolítjuk el a fahéjrudat és a csillagánizst.
- Botmixer segítségével krémessé pürézzük a levest. Sózzuk, borozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu