Ez a gluténmentes sárgarépa és ananász torta mindig sikeres születésnapi bulikon és délutáni teákon. Tejmentes és alacsony cukortartalmú is, így szinte minden diétába passzol. Friss ananásszal is elkészíthető – egy közepes meghámozott ananász felére lesz szükség, a levéből pedig szirupot lehet készíteni. A torta elkészíthető normál liszttel is.
Hozzávalók
- 2 közepes sárgarépa, meghámozva
- ¾ csésze világos muscovado cukor
- 2 csésze gluténmentes liszt
- 1 tk sütőpor, gluténmentes
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 3 nagy tojás
- 1 tk vanília esszencia
- ½ csésze aranymazsola
- ½ csésze napraforgóolaj
- 1 kis konzerv ananász, szeletelve
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. Kivajazunk és ütőpapírral kibélelünk egy kerek tortaforma alját.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát és a fűszerporokat.
- A sárgarépát egy másik tálba lereszeljük.
- Az ananászt lecsepegtetjük, a levét megtartjuk, majd az ananászdarabok felét egy kis aprítógépben szemcsésre pürézzük.
- A tojásokat egy tálban felverjük. Hozzáadjuk az olajat, az ananászpürét és a vaníliát, majd összekeverjük.
- Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és alaposan összekeverjük. Ezt a lisztes keverékhez öntjük, és óvatosan összekeverjük. Amikor a tészta jól összeáll, beleforgatjuk a mazsolát.
- A tésztát a tortaformába töltjük, tetejét elsimítjuk.
- A maradék ananászdarabkákat félbevágjuk, és körkörösen a torta tetejére helyezzük, kissé belenyomva a tésztába. A tetejére szórunk kevés cukrot.
- A sütő közepén 35-40 percig sütjük, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán jön ki. A formát takarjuk le alufóliával sütés közben, ha túl hamar barnul!
- Közben az ananászlevet egy kis lábasba öntjük, adunk hozzá egy evőkanál cukrot, felforraljuk, majd sűrű sziruppá főzzük. Ezzel a sziruppal megkenjük a süteményt a sütés utolsó 5-10 percében.
- Amikor megsült a sütemény, kiveszük a sütőből és ismételtem megkenjük a tetejét sziruppal.
- A tortát 10 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd óvatosan kisvesszük a formából és áttesszük egy rácsra.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteljük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu