A répatorta azon sütemények közé tartozik, amit nagyon könnyen gluténmentessé, tejmentessé vagy akár vegánná lehet módosítani, a sütemény mégis puha és szaftos marad. Ez a gluténmentes répatorta dióval és olajjal készül, így teljesen tejmentes is. Én vegán sajtkrémmázzal vontam be sütés után, de alkalmazhatunk vajkrémet vagy cukormázt is, vagy elég fahéjas porcukorral megszórni.
Hozzávalók
- 2 közepes sárgarépa, meghámozva és lereszelve
- ½ csésze mazsola
- ¾ csésze puha muscovado cukor
- 1 csésze darált dió
- 1 csésze gluténmentes liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 tk őrölt fahéj
- 3 nagy tojás
- 1 tk vanília esszencia
- ½ csésze napraforgóolaj
A mázhoz: vegán krémsajt, vanília kivonat, porcukor vagy méz
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy kerek tortaforma alját.
- Körülbelül 10 dkg dióbelet egy kis aprítógépben, durva, szemcsés morzsává darálunk. Egy csészényit kimérünk. ( Lásd mértékegységek>>)
- A sárgarépát egy nagy tálba lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, diót és mazsolát, majd alaposan összekeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a fahéjat.
- A tojásokat egy kis tálban felverjük. Belekeverjük az olajat és a vaníliát. Ezt a répás masszába forgatjuk, amíg egy sima tésztát kapunk.
- A tésztát a tortaformába töltjük.
- A sütő közepén 35-40 percig sütjük, majd tűpróbát tartunk. Amikor a közepébe szúrt hústű tisztán jön ki, akkor átsült, és kivehetjük a sütőből.
- A tortát a formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd kifordítjuk egy rácsra.
- Elkészítjük a bevonó krémet: a krémsajtot, vaníliát, és a cukrot simára és kissé habosra verjük. Ezt a tortára kenjük, majd megszórjuk apróra vágott dióval (vagy a maradék diómorzsával).
Kapcsolatos receptek
Zest.hu