A hamburger vegetáriánus verziói sokszor kissé íztelenek. A céklaburger azonban kimondottan finom, egészséges, diétás és még laktató is. Az eredeti recept lila és sárga céklával készül, mi a sárga céklát lecseréltük sárgarépára, majd a következő adagot karalábéra. Mindkét verzió nagyon finom lett..
Hozzávalók
- 25 dkg cékla
- 25 dkg sárgarépa vagy karalábé
- 20 dkg őrölt zabpehely
- 2 tojás
- 1 salotta hagyma
- 4 ek aprított kapor
- 2 ek aprított kakukkfű
- 2 ek aprított petrezselyem zöld
- 1 ek szezámmag
- Olaj sütéshez
Elkészítés
- A céklát és répát megpucoljuk, majd durván lereszeljük, a hagymát felaprítjuk.
- Egy keverőtálban a hozzávalókat eldolgozzuk. Lefedjük, 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A céklás masszát kivesszük a sütőből, és 8 hamburger formát alakítunk belőle. Egy tálcán 10 percig tovább hűtjük.
- 1-2 kanál olajat egy serpenyőben felmelegítünk, a burgereket mindkét oldalon kb 3-5 percig aranybarnára sütjük. Egy tepsibe helyezzük és a sütőben 15 percig átsütjük.
- Közben elkészítjük a salátát, zsemlét, szószokat.
Tippek
- Tálaljuk pita kenyérbe vagy félbe vágott teljes kiőrlésű zsemlébe töltve. A szendvicsbe ne feledjünk valami pikáns szószt tenni és salátaleveleket, hagyma karikákat, grillezett paprikát stb.
- Lisztérzékenyek tálalják rizssalátával. Gluténre allergiások lecserélhetik a zabpelyhet mandulára vagy barnarizs lisztre .
- Az őrölt zabpehely sokkal drágább, mint a zabpehely. De nagyon könnyen tudunk magunk is készíteni – csupán egy aprítógépben turmixoljuk zsemlemorzsa állagra a zabpelyhet!
- A céklaburger nagyon egészséges, hosszú méregtelenítésre is alkalmas. Továbbá kissé édes, így gyerekeknek is ízlik – kiváló vitaminbevétel lehet számukra! Ideális étel egészséges zserekzsúrra is!
Kapcsolatos cikkek
- Hamburger receptek
- Cékla receptek
- Zabpehely receptek
- Sárgarépa receptek
- Karalábé receptek
- Egészséges étrend
Zest.hu