A Dal (vagy dhal, dahl) egy indiai alapétel, amit minden nap fogyasztanak Indiában. Éppen ezért rengeteg verzió létezik, de mindegyiknek alapja a lencse (ami lehet vörös, moong, chana stb). Indiában kuktában szokták főzni, mert így nagyon gyorsan kész van, és intenzívebb az íze is. Ha nincs kuktánk, akkor használjunk öntött vas, vagy hasonló, nehéz aljzatú lábast ehhez az Indiai sárgarépás lencsetál recepthez és főzzük kb 30-45 percig, rendszeresen kevergetve és vízzel felöntve, ha szükséges.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olaj vagy ghee
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 közepes sárgarépa
- 2 csésze vöröslencse
- 40 dkg konzerv paradicsom
- 4 csésze zöldség alapleves
- Só és bors ízlés szerint
Fűszerek:
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őröltkurkuma
- 2 teáskanál őröltkoriander
- ½ teáskanál chilipor vagy fűszerpaprika
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
Tálaláshoz (opcionális):
- Friss koriander/petrezselyem/menta
- Citromszeletek
- Chili pehely
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát és a sárgarépát meghámozzuk, majd felaprítjuk.
- Az olajat felhevítjük, majd a hagymát és a fokhagymát puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, és további 2 percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a sárgarépát, és további 5-8 percig puhára pároljuk, időnként megkeverve.
- Közben alaposan megmossuk a lencsét (addig, amíg tiszta víz folyik le róluk) majd a paradicsommal és az alaplevessel együtt a párolt zöldségekhez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, lefedjük, és nyomás alatt 7-8 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
- Melegen tálaljuk koriander levelekkel vagy chili pehellyel megszórva.
Kapcsolatos receptek