A következő gyömbéres sárgarépa krémleves nem csupán ízre különleges, hanem a főzése is eltér a normáltól. Továbbá meglehetősen egészséges is, így valóban érdemes kipróbálni a téli hónapok alatt..
Hozzávalók
- 50 dkg sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db közepes krumpli
- Fél citrom reszelt héja és kicsavart leve
- 2 ek olívaolaj
- 1 db szirupban eltett gyömbér
- 1 L alapleves
- 1 kis maréknyi kakukkfű
- 1 kis csokor zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A sárgarépákat és krumplikat megpucoljuk, durván falat nagyságú darabokra felvágjuk.
- A hagymákat megpucoljuk, majd 8-8 gerezdre felszeleteljük.
- A fokhagymákat megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
- A felaprított zöldségeket egy tepsibe szórjuk, ráreszeljük a citrom héját, majd lelocsoljuk a citrom levével és az olajjal. Hozzáadjuk a felszeletelt gyömbért, sózzuk, borsozzuk, egy lapáttal átforgatjuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a zöldségek puhák, de nem feketék.
- Egy fazékban felforraljuk az alaplevest, hozzáadjuk a sült zöldségeket.
- Forráspontig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
- Hozzáadjuk a kakukkfű leveleit és a zöldpetrezselymet, majd botturmixszal krémessé pürézzük.
- Melegen tálaljuk, esetleg aprított zöldpetrezselyem levéllel megszórva.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével.
- Zöldséges alaplevessel készítve a leves vegán, így akár méregtelenítés alatt is fogyasztható. De elkészíthető csirkelevessel is – a lényeg, hogy jó minőségű, lehetőleg házilag készített alaplevessel dolgozzunk.
- Szirupos gyömbér delikben kapható, vagy házilag is könnyen készíthető.
- A leves ideális diétás, egészségtudatos étrendekbe – különösen jó immunerősítő lehet őszi, téli napokon.
- Mivel a gyömbéres sárgarépa krémleves különleges és pikáns, így nagyon jó előétele lehet egy téli, ünnepi vagy vendégváró menüben is, amit előre elkészíthetünk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu