Ez a currys lencse és sárgarépa leves nem csupán vegán és gluténmentes, de erősíti az immunrendszert, melegíti a szervezetet is. Friss kurkuma gyökérrel készül, amit ázsiai delikben lehet kapni, de használható kurkumapor is. Ez a változat enyhén pikáns, de nyugodtan adhatunk hozzá több chiliport, friss vagy szárított chilit. Rotival vagy naan kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 dkg sárgarépa
- 2 evőkanál olaj
- 1 hüvelyk friss kurkuma gyökér
- 1 hüvelyk friss gyömbér gyökér
- 1 csésze vöröslencse, leöblítve
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál paprika vagy chili por
- 1 teáskanál szárított curry levél
- 1 kis db fahéj kéreg
- 1 csillagánizs
- 1 babérlevél
- 1 konzerv aprított paradicsom
- ½ L zöldségalapleves (kb.)
- Zöldcitrom leve
- Díszítéshez: apróra vágott korianderlevél és/vagy újhagymadarabok
Elkészítés
- Finoman felaprítjuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért és a kurkumát.
- Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, majd puhára sütjük az apróra vágott zöldségeket körülbelül 5-8 percig. Durván felvágjuk a sárgarépát, és hozzáadjuk a hagymához. Egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a lencsét, fűszereket és a sűrített paradicsomot. Egy percig keverjük, majd beleöntjük a konzerv paradicsomot. Beleöntjük az alaplevest és felforraljuk.
- Lefedve kb 25 percig főzzük. Ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá alaplevest.
- Amikor a sárgarépa puha, a lencse pedig már majdnem pépes, eltávolítjuk a fahéjat, babérlevelet és a csillagánizst, majd egy bot-mixerrel a kívánt állagra pürézzük.
- Megkóstoljuk, majd kevés lime levével kiegészítjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a levest.
- Melegen tálaljuk, apróra vágott korianderlevéllel és/vagy újhagymával díszítve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu