A következő céklás, répás kuszkusz egy meleg verzió, nagyon finom köretként vagy főételként egy hétköznapi könnyed ebédre, vacsorára..
Hozzávalók
- 3 sárgarépa
- 2 ek olívaolaj
- 20 dkg bébi (vagy zsenge) cékla
- ½ tk őrölt fahéj
- 1 ek méz
- 20 dkg kuszkusz (apró szemű)
- 1 narancs
- Kb 1 dkg friss kapor, aprítva
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A répát megpucoljuk, 1 cm-es karikákra vágjuk, a bemelegedett sütőbe tesszük 10 percre. A céklákat megpucoljuk, négy-négy gerezdre vágjuk, a répához adjuk. Leöntjük a mézzel és megszórjuk a fahéjjal. További 10-15 percig sütjük.
- Közben 2 dl vizet felforralunk, egy tálba öntjük a kuszkuszkra. Egy tányérral lefedjük, 5 percig párolni hagyjuk. Egy villával fellazítjuk a szemeket, áttöltjük egy nagy tálaló edénybe.
- Amikor a zöldségek megsültek, hozzáadjuk a kuszkuszhoz, a keltkezett szafttal együtt.
- A narancs héját citrushámozóval levágjuk, hozzáadjuk a zöldséges kuszkuszhoz, majd rácsavarjuk a narancs levét.
- Kaporral megszórjuk, elkeverjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Fogyasszuk főételként egy vegán vagy vegetáriánus étrendben.
- Köretként ideális grillezett húsok, halak mellé.
- Méregtelenítés alatt is fogyasztható.
- Csakis zsenge céklát alkalmazzunk – az öreg, túl nagy, szálkás cékla nem alkalmas, azt sokáig kell sütni!
- A céklás, répás kuszkusz kissé édes, gyerekeknek is ízlik. Nem csupán finom, de egészséges is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu