A hamburger nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, de rossz hírnevét a gyorsétkezdéknek köszönheti. A házilag készített verzió egészséges is lehet, ha jó minőségű alapanyagokat alkalmazunk. Példa erre a következő egészséges pulyka burger, amely ráadásul tuti egyszerűen összedobható.
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy vöröshagyma
- 8 dkg zabpehely
- 50 dkg darált pulykahús
- 10 dkg aszalt barack
- 1 nagy sárgarépa
- 1 tojás
- Tálaláshoz: ízlés szerint zsemlék, ecetes uborka, ecetes cékla, majonéz, paradicsomszósz, saláta vagy rukkola levél, chutney stb
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, majd a felforrósított olajban 5 percig puhára sütjük.
- Felaprítjuk a fokhagymát, a hagymával elkeverjük. 1 perc után hozzáadjuk a zabpelyhet, 2 percig kevergetjük. Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
- A húst egy nagy tálba töltjük, hozzáadjuk a tojást és a kihűlt hagymás zabpelyhet. Belereszeljük a répát.
- A barackot felaprítjuk, a húshoz adjuk.
- Sózzuk, borsozzuk, majd kézzel alaposán átgyúrjuk.
- A masszából 8-10 gombócot formálunk, ezeket a két tenyerünkkel kissé lelapítjuk.
- Sütés: kiolajozott grill serpenyőben átsütjük mindkét oldalon vagy megkenjük kevés olajjal a húspogácsákat, és betesszük 10-15 percre egy 200 fokra előmelegített sütőbe, vagy kisütjük kerti grillsütőn.
Tippek
- A pulykahús legyen jó minőségű!
- A pulykához jól passzol a vörösáfonya, így barack helyett aszalt vörösáfonyával is kipróbálhatjuk!
- A sütőben sült verzió még egészségesebb – érdemes a tepsit sütőpapírral kibélelni, mert így nem ragad a pogácsa a tepsire. Továbbá fordítsuk meg egyszer a sütési idő alatt!
- Pikáns ízek kedvelői számára tálaljuk chililekvárral!
- Az egészséges pulyka burger tálalható salátával (azaz kenyér nélkül), vagy teljes kiőrlésű pita kenyér, igazi (kukoricás!) tortilla lepénybe töltve. Ideális étel kímélős grill-partikon, s mivel kissé édes, ajánljuk egészséges gyerekzsúrokra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu