Egytálételeknek nevezzük azokat az ételeket, amelyek elkészítése egy edényben készül, azaz nem szükséges külön köretet készíteni hozzá. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet extra köretet is tálalni mellé, pl salátát, savanyúságot, kenyeret, pogácsát stb. – csupán azt, hogy az étel önmagában is kiadós és tartalmas. Az Egytálétel receptek válogatásunk ilyen ételeket tartalmaz.
Egytálételek készítése
Az egytálétel készítéshez egy edényre van szükségünk – de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden egyszerre készül benne. Sok esetben előszőr megbarnítjuk a húst, majd egy tányérra kiszedjük, utána megpuhítjuk a hagymát vagy pároljuk a zöldséget, és a húst visszatesszük a tálba. Továbbá, sok esetben a főzés utolsó fázisában a szokásos „köretet” (tésztát, rizst, kuszkuszt) belefőzzük közvetlenül az ételbe, ezáltal az besűrűsödik és tartalmasabbá válik. Egytálételek>>
Egytálételek készíthetők serpenyőben, lábasban vagy tepsiben. Különleges edény a Francia cassarole (zománcozott öntött vasból készült fedeles főzőedény), a Marokkói tagine, a római tál, a magyar bogrács és egyéb agyagedények és cseréptálak.
- Lábasokokban elsősorban leveseket és pörköltek készítünk a tűzhelyen. Nyáron lábas helyett bográcsban is főzhetünk a kertben vagy szabadtéren.
- Tepsis egytálételek lehetnek sült zöldségek – önmagukban vagy sajttal, kolbásszal, szalonnával kiegészítve könnyen készíthetők egy nagy (lapos vagy mély) tepsiben. A tepsit általában nem szokás lefedni. Húsok közül a csirkecomb talán a legalkalmasabb tepsiben való, fedő nélküli, sütésre, zöldségek változatos kombinációjával. Sült Csirkecomb receptek>>
- Egészben sült húsokat, zöldségekkel kombinálva, készíthetünk tepsiben vagy kerámia tálakban (fedő nélkül vagy lefedve).
- A Casserole és tagine edényekben szaftosabb, húsos és zöldséges egyételek készíthetők. Általában lassabban, és alacsony hőfokon sütünk, főzünk bennük. Ideális pörköltek, kiadó levesek, francia és arab jellegű egytálételek készítéséhez, akár a tűzhelyen, akár a sütőben.
Íme sok finom, házias és nemzetközi egytálétel recept.
Egytálétel receptek
Kiadós levesek
- Jókai bableves
- Egyszerű bableves
- Halászlé
- Bableves sütőtökkel
- Lencsés hagymaleves
- Harira
- Paradicsomos bableves szalonnával
- Marokkói pikáns leves
- Skót csirkeleves árpagyönggyel
- Egyszerű sonkás lencseleves
- Kolbászos bableves káposztával
- Virslis lencseleves zöldségekkel
- Olasz szalonnás lencseleves édesburgonyával
- Sült sütőtök és édesburgonya leves fekete babbal
- Virslis lencseleves
- Káposzta és csicseriborsó leves kolbásszal
- Bableves füstölt sonkával
- Újévi szalonnás lencseleves
- Minestrone leves lencsével és káposztával
- Francia bableves
- Újévi minestrone leves
Zöldséges egytálételek
- Marokkói lencse és csicseriborsó leves
- Paprikás krumpli babbal
- Ratatouille
- Édesburgonyás és lencsés egytál
- Marokkói sütőtök és bab tagine
- Zöldségleves gazdagon
- Mexikói egészben sült karfiol
- Paprika és csicseriborsó curry
- Egészben sült karfiol paprikás csicseriborsóval
- Vegyes bab és lencse chili
- Chilis fekete bab édesburgonyával
- Zöldséges chili csokoládéval
Húsos egytálételek
- Ír marharagu
- Barna sörös marharagu
- Almás sült csirke
- Nyári sült csirke
- Csicseriborsós bárány piláf
- Spenótos chorizo és csicseriborsó
- Bárány tagine csicseriborsóval
- Tárcsás pulykamell
- Citromos fahéjas csirkecomb krumplival
- Zöldséges csirkecomb almasörben
- Citromos bárány tagine
- Angol marhagulyás
- Citromos csirkecomb édesköménnyel
- Petrezselymes csirkecomb zöldségekkel
- Paradicsomos csirkecomb babbal
- Pikáns szalonnás bab
- Sült kolbász lencsés mártással
- Omlós báránytál
- Angol marhasült tál
- Angol marhasült zöldségekkel
- Paradicsomos csirke sütőtökkel és spenóttal
- Paradicsomos báránytál
- Csirkecomb lencsével
- Paradicsomos báránypörkölt
- Paprikás báránytál csicseriborsóval
- Báránysült articsókával és újburgonyával
- Marokkói báránycsülök
- Citromos csirketál articsókával és olajbogyóval
- Édesköményes csirketál
- Tepsis bárányborda zöldségekkel
- Marhapörkölt csicseriborsóval és édesburgonyával
- Chilis bab pulykával
- Bolognai mártás pulykahúsból
- Rakott cukkini virslivel
- Paprikás bárányragu babbal
- Olasz borjútál burgonyával
- Gombás csirketál francia módra
- Kolbászos csirkepörkölt édesburgonyával
- Zöldséges kacsa ragu
- Mexikói marhapörkölt édesburgonyával
- Csirke és édesburgonya curry spenóttal
- Csirkével töltött paprika paradicsommártásban
- Pulyka tikka masala zöldségekkel
- Paprikás csirke fekete babbal
- Csirkecomb görög módra
- Pikáns sütőtökös marharagu
- Marokkói csirkepörkölt gránátalmával
- Sörben sült édesköményes sertéskaraj
- Pikáns csirkepörkölt karfiollal és lencsével
- Csirkecomb citromos-mustáros mártásban
- Francia almás aprópecsenye
- Csirkepörkölt krumplival
- Olajbogyókrémmel töltött csirkecomb tál
- Zöldséges bárányragu
- Kolbászos csirkecomb babbal
- Chilis csirke spenóttal
- Csirke chasseur
- Chilis csirke kolbásszal és babbal
- Tepsis csirkecomb édesköménnyel
- Sült csirkecomb görög módon
- Csirkecomb és májpörkölt
- Marokkói bárány tagine
- Mexikói csirkepörkölt
- Vörösboros báránycsülök
- Karácsonyi sült csirke
Halas, tengeri herkenyűs egytálételek
- Tenger gyümölcsei paradicsomszószban
- Tenger gyümölcsei édesköménnyel paradicsomos mártásban
- Spanyol halpaprikás édesburgonyával
- Spanyol halpaprikás
- Citromos halpaprikás
- Paradicsomos tészta tenger gyümölcseivel
- Kolbászos csicseriborsó tál hallal
- Paradicsomos tintahal babbal
- Dél-Indiai hal curry
- Chilis garnéla és édesburgonya tál
- Paprikás krumpli lazaccal
- Ratatouille hallal
- Tőkehal fűszeres édesburgonya mártásban
- Párolt tőkehal lecsóval
- Olasz hal és garnéla tál
- Káposztás krumplileves hallal
- Zöldségpüré alatt sült tejszínes hal
- Tőkehal sült zöldségekkel
- Sütőtök és zöldborsó tál garnélával
- Chilis tenger gyümölcsei
- Tőkehal szójababbal
- Krumpli és zöldborsó leves tőkehallal
- Tepsis tőkehal cukkinivel és lencsével
Krumplis egytálételek
- Brassói aprópecsenye
- Kolbászos öreglebbencs
- Kolbászos csirkecomb
- Krumplis sült csirkecomb
- Batátás tojás
- Portugál sertés aprópecsenye
- Szalonnás lencse karfiolos krumplipüré paplan alatt
Tésztás és rizses egytálételek