Az arab ételek kedvelőinek ajánljuk a csicseriborsó és bárány piláf receptet. Ráadásul egytálétel, egyszerű az elkészítése, továbbá az alapanyagok kombinációja érdekes, különleges ízvilágot eredményez..
Hozzávalók
- 40 dkg bárányhús filé (pl nyak)
- 1 ek olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér darab
- 2 tk ras el hanout fűszerkeverék
- 25 dkg basmati rizs
- 5 dl csirkeleves
- 7.5 dkg aszalt sárgabarack
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 maréknyi petrezselyem zöld
Előkészületek
- A húst falat nagyságú kockákra vágjuk.
- A hagymát vékonyan felszeleteljük.
- A fokhagymát, gyömbért, barackot felaprítjuk.
- A csicseriborsót lecsurgatjuk, víz alatt átmossuk.
Elkészítés
- A húst sózzuk, borsozzuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük. Kivesszük a lábasból, félretesszük.
- Ugyanabban a lábasban a hagymát megpuhítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a fűszerkeveréket. 1-2 percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a rizst, 1 percig átsütjük, közben keverjük. Visszatesszük a húst, majd felöntjük a levessel és 10 percig, alacsony lángon, fedő alatt főzzük.
- Hozzáadjuk a barackot és a csicseriborsót. További 10-15 percig főzzük. Akkor jó, amikor a rizs megfőtt – de még kissé harapós.
- Tálalás előtt az aprított petrezselyem zöldet belekeverjük.
Tippek
- Tálaljuk pita kenyérrel vagy arab lepénnyel.
- A ras el hanout egy Észak-Afrikai fűszerkeverék, hasonlít az indiai curryporra, de nem cserélhetők fel. Továbbá nem létezik azonos keverék (mint pl a kínai ötfűszer), azaz minden fűszerkeverék változó, de érdemes egy eredeti, marakói verziót vásárolni (vagy házilag készíteni). Culinárisban vagy arab delikben kapható.
- Vigyázzunk arra, hogy bárányhúst alkalmazzunk – ne juhot!
- A csicseriborsó és bárány piláf ideális gyors vacsora vagy ebéd.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu