Ez a Mexikói egészben sült karfiol egy remek vegán főétel, amit köretként is lehet tálalni hús és hal mellé – pl jól passzol sült csirke vagy steak mellé. Meglehetősen pikáns, de ha enyhén csípős chipotle pasztát alkalmazunk, akkor nem lesz túl erős. Tálaljuk lapos kenyérrel, tortillával vagy rizzsel. Szuper egészséges és alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, vegán és gluténmentes, így passzol a legtöbb diétába és étrendbe.
Hozzávalók
- 1 fej karfiol, levelekkel
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál chipotle paszta
- ½ teáskanál őrölt koriander
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1/ teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 2 közepes paradicsom apróra vágva
- 1 konzerv fekete bab, lecsepegtetve
- 1 db főtt kukorica vagy kis konzerv kukorica
- 1 zöldcitrom
- Só, bors
- Friss korianderlevél a tálaláshoz
Elkészítés
- A karfiol kemény/sötét leveleit és a fás torzsát eltávolítjuk – de a zsenge, zöld leveleket közvetlenül a karfiolt beborítva hagyjuk.
- A sárgarépát nagy darabokra, a hagymát pedig vékony gerezdekre vágjuk.
- Egy kis tálban összekeverjük a paradicsom és chipotle pasztákat a fokhagymával és az olajjal. Hozzáadjuk a fűszereket, és sóval, borssal meghintjük. A keverék nagy részével bedörzsöljük a karfiolt és a leveleit, majd a sárgarépát és a hagymát.
- Egy pohár vizet egy nehéz aljzatú, mély lábasba öntünk. Hozzáadjuk a maradék pasztát, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, feketebabot és a kukorica szemeket. Összekeverjük, majd karfiolt a közepébe helyezzük, a sárgarépa darabokat pedig köré szórjuk. Rácsavarjuk a zöldcitrom felét.
- Lefedjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Ha egy fapálcika vagy hústű könnyen átszúrható a karfiolon, akkor kész van.
- A karfiolt és a sárgarépát egy tálba kiszedjük. Ha a bab-kukorica ragu nem elég sűrű, akkor a tűzhelyen tovább redukáljuk a mártást, majd a karfiol köré kanalazzuk.
- Megszórjunk friss koriander levelekkel és frissen őrölt borssal, majd ráfacsarjuk a maradék zöldcitrom levét.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Zöldséges ételek
- Vegán receptek
- Mexikói receptek
- Sült zöldségek
- Egytálételek
- Karfiol receptek
Zest.hu