Ősszel és télen a kiadósabb levesek iránt vágyakozunk, ezeket azonban könnyen lehetnek vitaminbombák is. Példa erre a következő olasz bableves, amely sütőtök, bab, kelkáposzta, paradicsom kombinációja..
Hozzávalók
- 10 dkg szalonna kocka (pancetta)
- 1 vöröshagyma
- 1 ek aprított rozmaring
- Fél sütőtök
- 1.5 L zöldség alapleves
- 1 konzerv aprított paradicsom (400ml)
- 10 dkg apró tészta (pl csiga vagy orzo)
- 1 (40 dkg) konzerv fehérbab (cannellini)
- Fél fej kelkáposzta
- Olívaolaj
Elkészítés
- A vöröshagymát felaprítjuk. A sütőtököt meghámozzuk, magtalanítjuk, 2 cm-es kockákra vágjuk.
- Egy nagy lábasba kevés olívaolajat öntünk, ebben 10 percig, alacsony hőmérsékleten átsütjük a szalonna kockákat, rozmaringot és hagymát.
- Amikor a hagyma puha, hozzáadjuk a sütőtököt, paradicsom konzervet és zöldséglevest. Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 10 percig rotyogtatjuk.
- Hozzáadjuk a tésztát és 5-10 percig tovább főzzük (amikor a tészta al dente, akkor jó).
- Közben a kelkáposztát csíkokra szeleteljük, a babot lecsurgatjuk – ezeket a levesbe keverjük, 3 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt, fedő alatt 5 percig pihentetjük.
Tippek
- Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket és a tésztát sem – a káposzta maradjon harapós!
- A leves nagyon laktató, főételként fogyasszuk! Tálaljuk friss zsemlével, kenyérrel, vagy egyszerű crostini szeletekkel.
- Annak ellenére, hogy az olasz bableves sütőtökkel szalonnával készül, meglehetősen egészséges, így kiváló kompromisszum azok számára, akik nem tudnak hús nélkül élni! Nyugodtan fogyasztható egy egészséges étrend keretében is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu