A bableves az olaszok egyik kedvenc étele télen. Különösen híres és népszerű a toszkán bableves, amelynek rengeteg verziója létezik. A következő paradicsomos bableves szalonnával kiegészítve lesz különleges és egy kiadós egytálétel..
Hozzávalók
- 1 ek olaj (olíva vagy repce)
- 20 dkg húsos szalonna (bacon vagy pancetta)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál nagy sárgarépa
- 1 szál angol zellerszár
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 konzerv aprított paradicsom (400gr)
- 1 konzerv vegyes bab (400 gr)
- Fél liter csirke alapleves
- 10 dkg fodros kel vagy fekete káposzta
Elkészítés
- A szalonnát felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk.
- A répát megpucoljuk, felaprítjuk. A zellerszárat felszeleteljük, a káposztát legyaluljuk vagy vékonyan felszeleteljük.
- Egy lábasban az olajat felforrósítjuk. A szalonnát ebben ropogósra sütjük, egy tányérra kiszedjük.
- A kisült zsírban, alacsony hőfokon, a hagymát, répát és zellerszárat megpuhítjuk. Ez kb 8-10 perc.
- Belekeverjük a sűrített paradicsomot, felöntjük a konzerv paradicsommal és csirkelevessel,majd hozzáadjuk a lecsepegtetett és vízzel leöblített babkonzervet. 10 percig főzzük.
- Beleszórjuk a pirított szalonna darabokat és hozzáadjuk a káposzta csíkokat. Fedő alatt 5 percig főzzük. Tálalás előtt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével vagy ropogós crostini szeletekkel.
- Az igazi, olasz verzió fekete káposztával készül (cavolo nero), de fodros kel, sőt, normál kelkáposzta is megfelel.
- A leves elkészíthető száraz babbal is – ebben az esetben vegyes babféléket főzzünk meg előre (de ez kb 1 óra, nem beszélve a szükséges előáztatásról!), szűrjük le, és adjuk a paradicsomos alapléhez.
- A paradicsomos bableves szalonnával egy remek, egyszerű egytálétel, amely nagyon egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor kiadós főételt biztosít a család számára. Ideális olyan napokon, amikor nincs sok időnk vagy kedvünk főzőcskézni (de muszáj!).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu