Télen a szervezetünk kiadós és melegítő ételekre vágyik, ami nagyon könnyen szuper egészséges is lehet. Példa erre ez a Mexikói stílusú sült sütőtök és édesburgonya leves fekete babbal, amihez Knorr füstölt chili és paradicsom alapleves kockát használtam, de normál zöldség alapleves is jó. A leves két felvonásban is elkészíthető – a sült zöldségeket néhány napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Tálaljuk laposkenyérrel vagy pirítóssal.
Hozzávalók
- ½ sütőtök
- 3 db közepes édesburgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál kakukkfű vagy 1 tk szárított oregano
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 marék friss zöldfűszer, például koriander, petrezselyem vagy bazsalikom
- 1 alapleves kocka ( pl füstölt chili és paradicsom)
- ½L víz
- 1 konzerv fekete bab
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt és az édesburgonyát meghámozzuk, majd 3 cm-es kockákra vágjuk és egy tepsiben elrendezzük őket.
- Meghámozzuk, majd gerezdekre szeleteljük a hagymát. Meghámozzuk a fokhagymát. Mindezeket a tepsibe tesszük. Rászórjuk a kakukkfű leveleket, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk az olajjal. (Ha később normál zöldségalaplevest használunk, akkor szórjuk meg pár csipet chilipehellyel és 1 tk füstölt paprikával és őrölt római köménnyel is a zöldségeket).
- Összekeverjük a zöldségeket, majd a tepsit a sütőbe tesszük.
- Körülbelül 25 percig sütjük. Amikor a zöldségek puhák és kissé megbarnultak, akkor kivesszük a tepsit a sütőből és mindent átöntünk egy lábasba.
- Hozzáadjuk a fűszernövényeket, majd botmixerrel pürézzük. Ezt egy üvegbe tölthetjük, és hűtőben tárolhatjuk étkezésig – vagy le lehet fagyasztani egy műanyag dobozban.
- Találás előtt tíz perccel az alapleves kockát ás a vizet a püréhez adjuk, felforraljuk és pár percig főzzük. A babot lecsepegtetjük, belekeverjük a levesbe és átmelegítjük. Ha túl sűrű a leves, adjunk hozzá még vizet.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Sütőtök receptek
- Édesburgonya receptek
- Egészséges levesek
- Krémlevesek
- Vegán receptek
- Egytálételek
- Zöldséglevesek
- Bablevesek
- Mexikói receptek
Zest.hu