Hűvös, őszi és téli napokon jobban kívánjuk a kiadós leveseket, egytálételeket. Sokak kedvence a bableves, ami a nemzetközi gasztronómiákban is nagyon népszerű. Ez a kolbászos bableves káposztával egy spanyolos verzió, de chorizo helyett magyar füstölt paprikás kolbászt is használhatunk – míg fodros kel helyett kelkáposzta is jó.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 30 dkg chorizo főzőkolbász
- 1 vöröshagyma
- 2 db zellerszár
- 2 szál közepes sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter csirke alapleves
- 1 db babérlevél
- 1 tk apróra vágott friss rozmaring
- ½ teáskanál szárított oregánó
- 10 dkg gyalult fodros kel vagy kelkáposzta
- 1 konzerv cannellini bab (vagy hasonló), leöblítve és lecsepegtetve
Elkészítés
- A kolbászt fél centi vastag karikákra felszeleteljük. Ezeket egy nagy serpenyőbe tesszük, amit alacsony hőfokon felmelegítünk. Kb 5 percig kisütjük a zsírt kolbászból.
- Közben finoman felaprítjuk a hagymát, a fokhagymát, zellert és a rozmaringot, majd felszeleteljük a sárgarépát.
- Amikor a kolbászkarikák kissé megpirultak, egy tányérra átszedjük őket.
- Az olívaolajat a serpenyőbe öntjük és felhevítjük, majd az apróra vágott zöldségeket (kivéve a fokhagymát), alacsony lángon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszernövényeket, és még egy percig keverjük, majd felöntjük az alaplevessel.
- Felforraljuk, majd 10 percig takarékon rotyogtatjuk.
- Közben a káposzta vastag részeit kivágjuk és eltávolítjuk, majd a leveleket megmossuk és lecsepegtetjük.
- Hozzáadjuk a káposztát a leveshez, és közepes lángon további 5 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu